KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
sep 13, 2014

GROENTEN: 15 TIPS DIE JE HELPEN ZE MEER TE ETEN

Meer groenten en fruit aan je dagelijkse menu toevoegen zijn een goede manier om voor altijd slank te worden. Groenten zijn een hele goede bron van vitamines, mineralen, vezels en fytonutrienten. Daarnaast hebben ze meestal een hele lage energiedichtheid. Het eten van voeding met een lage energiedichtheid, blijkt erg succesvol bij het verliezen van lichaamsgewicht. Het effect hiervan wordt groter geacht dan het verkleinen van de portiegrootte tijdens de maaltijd. Dit komt omdat door het eten van groenten met een lage energiedichtheid je langer verzadigd bent en zodoende je hongergevoel langzamer terugkeert.

groenten

Moeite met groenten eten?

Niet voor iedereen is het even vanzelfsprekend om meteen te starten met het toevoegen van meer groenten aan hun dagelijkse menu. Er zijn voor veel mensen allerlei drempels op te werpen waarom dit niet lukt. Velen van ons zijn druk en denken dat ze geen tijd hebben om lang in de keuken te staan om bijvoorbeeld groenten te snijden. Of om uberhaupt tijd te maken om een nieuwe voorraad verse producten in te slaan. Ook zijn er mensen die (rauwe) groenten moeilijk verteren. Omdat ik weet dat het lastig kan zijn om te starten met het eten van meer groenten, zette ik 15 tips op een rijtje om meer groenten te gaan eten.

CHECKLIST VOOR HET ETEN VAN (MEER) GROENTEN
  1. Koop als je weinig tijd hebt, voorgesneden groenten. Hierdoor verlies je wel wat mineralen en vitaminen, maar het is véél gezonder dan alle snoep en dikmakende producten die je eerst tot je nam.
  2. Als je merkt dat je regelmatig geen groenten in huis hebt, overweeg dan een abonnement op een groentepakket. Dat is niet alleen een goedkope oplossing, je krijgt ook elke week verse groenten van het seizoen geleverd.
  3. Vul je vriezer met een voorraad diepvriesgroenten. Let er bij aanschaf wel op dat het “pure” groenten betreft, waar geen room of andere toevoegingen aan toegevoegd zijn. Stoom de diepvriesgroenten kort en gebruik weinig water, de vitaminen blijven namelijk in het kookwater achter. Doperwten, worteltjs en broccoli uit de diepvries kun je aan heel veel gerechten toevoegen.
  4. Ga voorbereid van huis. Zorg dat je een schilmesje, lepeltje en zakdoekjes bij de hand hebt. Het voorbereid zijn bevordert altijd je slanke lijf.
  5. Als je geen groenten lust start dan met één soort. Als je lichaam niet gewend is aan groenten en fruit, vraagt het er ook niet om. Geef je lichaam daarom de kans om eraan te wennen. Je kunt je smaak trainen door dezelfde smaak meermaals aan te bieden. Hou dus vol.
  6. Voor hartige trek zijn rauwe groenten ideaal. Zorg voor een standaardvoorraadje rauwe wortelen, bloemkool, komkommer, radijsjes, tomaatjes in je koelkast. Dit helpt je gezond te kiezen. Het is ook heel makkelijk deze mee te nemen voor onderweg.
  7. Merk je dat je rauwe groenten moeilijk verteert? Experimenteer dan met andere bereidingswijzen. Stoof, stoom, grill, bak of kook ze dan.
  8. Snijdt de groenten. Als je deze gesneden groenten op tafel of in de koelkast zet zul je merken dat het hele gezin ervan eet, gewoon omdat het binnen handbereik is.
  9. Maak zelf soep. Kook of stoom de groenten kort en pureer ze met wat water, bouillon en/of verse kruiden. Zo heb je snel een extra portie groenten toegevoegd aan je menu. Koop een foodcontainer die je soep ook onderweg warmhoudt, dan kun je deze ook mee naar je werk nemen.
  10. Eet groene smoothies. Laat je door de kleur niet afschrikken. Als je ze op de juiste manier maakt met een goede verhouding tussen groene groenten, fruit, vloeistof (water of plantaardige melk) en de goede vetten, zijn ze super lekker.
  11. Neem een salade voor de lunch in plaats van een boterham. Zorg voor een voorraadje (voorgesneden) sla in de koelkast en voeg daar rauwkost en bijvoorbeeld een portie geitenkaas, kikkererwten, feta, gekookt eitje, gerookte zalm of makreel aan toe.
  12. Een gouden regel is de halve-bordregel: de helft van je bord moet gevuld zijn met salade of groenten. Bij elk diner!
  13. Bestel extra groenten als je uit eten gaat. De meeste restaurant- en afhaalmaaltijden bevatten niet genoeg groenten. Bestel dus altijd groenten bij om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  14. Maak groenten aantrekkelijk. Je hoeft groenten niet altijd gestoomd of gekookt te eten. Er is niets mis mee om te bakken in een beetje kokosolie, te serveren met een dipje (hummus bijvoorbeeld) of ze te roerbakken met wat sojasaus (tamari).
  15. Maak er sap van. Groentesap, zonder fruit, is een voedzame aanvulling op je dagelijkse voeding, dus juice maar raak.

 

Bron foto: Pixabay

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.