KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mei 15, 2015

BANAAN-YOGHURTBROOD

Zoals ik al eerder schreef ben ik niet zo heel goed in het variëren met het ontbijt. Doordeweeks eten wij hier in huis vrij standaard yoghurt met suikervrije muesli eventueel aangevuld met wat besjes, zaadjes en vers fruit, rijstwafels of (zuurdesem) speltboterhammen. Vrijwel altijd geheel biologisch, maar niet zo heel spectaculair allemaal. Dat is ook niet noodzakelijk, maar ik probeer er toch soms wat variatie in te vinden. Dan ga ik meestal een het weekend aan de bak en maak ik iets waar we de rest van de week ook nog plezier van hebben. Ik kies dan graag voor recepten zonder suiker die zowel ik als mijn mannen als een echt feestje ervaren. Dat is toch extra leuk om de ochtend mee te beginnen. Deze keer werd het dit banaan-yoghurtbrood. Maar ook staat regelmatig dit rozijnenbrood of het healthy kickstartbrood op tafel?

banaan yoghurtbrood

Zoals jullie waarschijnlijk weten, ga ik heel bewust met het gebruik van suiker om. De laatste tijd is er gelukkig steeds meer aandacht, ook in de nationale media, voor de gevaren van té veel suiker. Uiteraard vinden (bijna) alle kinderen én ouders zoet lekker. Maar er zijn genoeg alternatieven te bedenken. Je kunt hele lekkere dingen eten waar geen geraffineerde suiker in zit. Zo ook dit recept, dat ik gezoet heb met banaan, dadels en rozijnen.

Krijgt mijn kleuter dan helemaal geen suiker? Jawel hoor, maar wel bewust en met mate. Een taartje op een verjaardag of af en toe een ijsje als de zon schijnt moet kunnen. Dit doe ik omdat ik denk dat hij het anders later als hij groter is gaat inhalen. Ik wil voorkomen dat hij later stiekem al zijn spaargeld spendeert bij de supermarkt aan alleen maar blikjes energiedrink en andere suikerbommen. Ik schreef eerder een artikel over hoe je als ouder met snoep en zoetigheid kunt omgaan. De link vindt je hier.
banaan yoghurtbrood

Goed misschien een beetje afgedwaald van het recept, maar ik vind het een belangrijk onderwerp om met jullie te delen. En ik hoop dat jij en je gezin net zoals ik mag ervaren hoe lekker bakken zonder geraffineerde suikers kan zijn. Laat je me in de comments weten wat jij van suikerbewust leven vindt?

BANAAN-YOGHURTBROOD

Ingrediënten

  • 100 gram havermeel (fijngemalen havermout)
  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 250 ml geitenyoghurt
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 1 vanille stokje
  • 1 el wijnsteenzuurbakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde dadels
  • snufje himalayazout

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Wanneer je havermout gebruikt, maal deze dan eerst fijn in je keukenmachine. Voeg het havermeel en speltmeel samen in een beslagkom en schep daarna de yoghurt door het meelmengsel.

3. Prak de rijpe banaan op een schaaltje en kluts het ei in een schaaltje. Meng deze samen en voeg deze daarna toe aan het beslag.

4. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met het zout en het bakpoeder aan het beslag toe.

5. Tenslotte voeg je de rozijnen en de in kleine stukjes gesneden gedroogde dadels toe. Meng deze rustig door het beslag heen en zorg dat ze goed verdeeld zijn.

6. Giet daarna het beslag in het bakblik en zet het in de oven voor zo’n 40-45 minuten. Check met een satéprikker of je brood gaar.

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

4 responses on “BANAAN-YOGHURTBROOD

  1. Marjon schreef:

    Lekker!
    Zeker voor herhaling vatbaar.
    Ik had er ook nog pecan noten ingaan.

    Echt lekker!

  2. Dedicated server schreef:

    Ik ben in 4 maanden tijd 10 kilo afgevallen door alleen maar te minderen met koolhydaten. brood vervangen door een fruitshake of yoghurt met muesli en als lunch cracottes of een lekkere salade. en geen aardappelen meer lekker veel wokken met rund of kip heerlijk! en in het weekend wat minder strikt anders is het niet vol te houden ik voel me zoveel beter door deze gezonde levensstijl dus ik raad het iedereen aan

    • Suzanne Vosters schreef:

      Wat een mooi resultaat. Ga zo door en zorg ervoor dat je niet alle koolhydraten weglaat. De koolhydraten uit fruit en groente heb je nodig om de motor te laten draaien.

  3. Hebergeur schreef:

    Leg dan circa 5 plakjes banaan op de laag yoghurt en strooi hier wat stukjes walnoot en honing over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.