BOEKWEIT-HAVERBROOD (glutenvrij)
Ik geef het gewoon toe, ik ben dol op brood. Ik ben als hollandse kaaskop ook echt opgegroeid met twee keer per dag een broodmaaltijd en dan in mijn geval het liefst met kaas. In mijn obese periode trof je me vaak genoeg met de kaasschaaf bij de koelkast aan om zo een portie naar binnen te werken. Dat is inmiddels verleden tijd. Tegenwoordig eet ik zo min mogelijk tarwe en “gewone” kaas. Ik kies liever voor geiten of schapenkaas omdat deze minder lactose bevat.Lactose is de enige vorm van suiker van dierlijke oorsprong die in alle dierlijke melk voorkomt. Lactose is dus melksuiker. Ook bevat geitenmelk minder Caseïne Alpha 1 die verantwoordelijk is voor koemelkallergie. Koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn dus twee verschillende dingen. Ook is geitenmelk, door kleinere rode bloedcellen, makkelijker te verteren dan koemelk en bevat zij juist meer essentiële vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) dan koemelk.
Minder gluten eten
Tarwe laat ik achterwege omdat de tarwe van tegenwoordig is namelijk door alle landbouwontwikkelingen zo genetisch bewerkt en gemanipuleerd is dat deze nog nauwelijks voedingsstoffen bevat. Ik kies bijvoorbeeld liever voor spelt, zoals in dit spelt-haverbroodje. Ik eet niet geheel glutenvrij, maar wel glutenbewust. Het is sowieso goed om veel te variëren en bijvoorbeeld groenten en fruit een veel groter deel van je dagmenu uit te laten maken dan ‘brood’, in welke vorm dan ook.
Succesrecept
Nu vind ik de kant en klare glutenvrije producten uit de winkel geen goed alternatief, deze zitten vaak vol met suiker en ze bevatten ook heel veel zout. Ook valt de smaak me vaak tegen. Daarom ben ik zelf aan het experimenteren gegaan met bakken om een alternatief te vinden. Ik moet zeggen dat ik daar in geslaagd ben. Een brood dat heel dicht in de buurt komt van “echt” brood. De basis van het recept kwam ik tegen op Facebook en ik heb er mijn eigen draai aangegeven. Inmiddels heb ik het brood vaker gebakken en ook bij mensen die helemaal niet bezig zijn met wel of niet glutenvrij eten, valt dit brood altijd in de smaak.
Update: Van een lezer kreeg ik de tip om 150 gram boekweitmeel te vervangen door ketanmeel (kleefrijstmeel, verkrijgbaar bij de toko) zodat het brood minder snel uit elkaar valt.
GLUTENVRIJ BOEKWEIT-HAVERBROOD
Ingrediënten
- 350 gr boekweitmeel, plus wat extra om te bestuiven
- 200 gr havervlokkenmeel, ik maakte dit door havermout fijn te malen in de keukenmachine
- 2 tl baking soda
- 0.5 tl roze Himalayazout
- 30 ml kokosolie
- 350 ml geitenyoghurt, plus 2 el
- 1 el citroensap
- 2 el sesamzaadjes
- 2 tl lijnzaad
- 6 el water
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 C. Smelt de kokosolie, au bain marie. Doe het lijnzaad samen met het water in een kom en laat de zaadjes wellen. Mix vervolgens het boekweit- en havermeel, samen met de baking soda en het zout in een grote beslagkom. Mix de yoghurt, citroensap en kokosolie in een andere kom en voeg daar het gewelde lijnzaad aan toe. Giet het vochtige mengsel vervolgens bij de droge ingrediënten in de grote beslagkom en roer het geheel goed door elkaar. Bestrooi vervolgens het werkblad met boekweitmeel en schep daar het deegmengsel op en kneed het deeg even goed door. Vorm het tot een mooie grote bal. Leg de deegbal vervolgens op een ovenrooster bekleed met bakpapier en vorm het deeg in een langwerpig geheel. Bestrijk vervolgens alle kanten met een dun laagje yoghurt. Snijdt daarna een kruis in het brood en bestrooi en het brood met de sesamzaadjes. Bak het vervolgens voor zo’n 45 a 55 minuten in de oven. Eet smakelijk!
Tip: leg een schone theedoek op het brood wanneer het afkoelt, zo zorg je ervoor dat het brood lekker luchtig blijft.
Let op: om er zeker van te zijn dat het recept geen gluten bevat, koop je havervlokken, havermout of havermeel dat expliciet deze vermelding heeft. Haver is van nature glutenvrij, maar door kruisbestuiving in de fabriek waar ook andere granen worden bewerkt kan deze toch gluten bevatten.
WIL JIJ MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!
Goedemiddag,
Bedankt voor het recept. Het brood smaakt goed. Enige nadeel is dat het bij mij uit elkaar valt. Heeft u enig idee wat daar de oorzaak van kan zijn?
Groetjes
Rolf
Dat komt omdat er geen gluten inzitten. Gluten is een soort lijmstof dat geeft brood samenhang.
Dank voor je toevoeging Carolien, dat klopt helemaal!
Zou psyllium husk vezel (vlozaadvezel) niet als goede lijm kunnen dienen ipv de gluten?!
Hoi Kim, dat is een goede aanvulling en zeker het proberen waard om te kijken of het dan minder brokkelig wordt.
Ik heb gekozen voor een boekweit-brood, dit past perfect in mijn pretox dieet en is iets waar ik al langere tijd nieuwsgierig naar was. Boekweit is glutenvrij en barstensvol eiwitten. Eiwitten worden overigens erg gewaardeerd door je hersenen.
Ik heb 150gr van het boekweitmeel vervangen door ketanmeel (kleefrijstmeel, bij de toko).
Brood smaakte prima en viel niet uit elkaar!
Hoi Marlene, dank voor de tip. Ik heb nog nooit ketanmeel gebruikt, maar kan me voorstellen dat het ervoor zorgt dat het beter blijft ‘plakken’.
Hoi Marlene,
ik heb een vraag aangaande de oventemperatuur. Zijn dat 200 graden bij een conventionele oven, dus boven- en onderwarmte, of is dat de temperatuur van een hete-luchtoven? Alvast hartelijk bedankt voor je reactie
Hoi Michael,
dank voor je vraag. Dat is een oventemperatuur voor een hete-luchtoven. Heb je het recept al gemaakt?
Groet Suzanne
Hoi Suzanne,
dankjewel voor je snelle reactie. Ik heb het brood al een keer gemaakt en het was erg lekker. Het enige nadeel vond ik dat het snel uitdroogt en je het dus redelijk snel moet opeten, ik had een gedeelte ingevroren maar dat zorgde ervoor dat het nog droger werd. Ga het binnenkort nog een keer proberen en voeg dan wat xantaangom toe, kijken of dat de smeugigheid ten goede komt.
Verder is het een makkelik en lekker recept, dank daarvoor.
Groet, Michael
Graag gedaan, ik ben benieuwd of je het inmiddels al met de gom gebakken hebt?
Ik ga dit recept zeker uitproberen, dank !
Als ik een boekweitbrood bak dan voeg ik 2 eieren toe per 300 gram meel, dat zorgt er voor dat het brood smeuïg is en niet uit elkaar valt.
Groeten, Jaap
Dat is een goede tip Jaap, dankjewel!
Hoi Sofie dat kan zeker!
Hoi, Ik ga het recept binnenkort ook maken, ik ben erg benieuwd Maar wat is de functie van insmeren met geitenyoghurt? En kan het ook zonder insmeren met geitenyoghurt?
Hi Judith, dat maakt het wat vochtiger en minder breekbaar. Ben benieuwd of je het inmiddels gemaakt hebt?
Je kunt ook kikkererwtenmeel gebruiken als eivervanger. Kikkererwtenmeel plakt van nature wat meer dan andere meelsoorten en het is nog steeds glutenvrij. Een klein beetje azijn en/of citroensap neutraliseert de kenmerkende kikkererwten smaak.
Voordelen van kikkererwtenmeel:
– Glutenvrij
– Veel proteine
– Geen dierlijke eiwitten
– Goeie binder
Hoi Roger, dank voor je aanvulling!!!
Zaaalig, plakt precies goed met 10 gram psylium vezels en een ei.