KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
apr 3, 2015

BOEKWEITRISOTTO MET PADDESTOELEN

Ik eet graag risotto. Het is echt een makkelijk gerecht. Je maakt het natuurlijk oorspronkelijk klaar met rijst. De naam komt af van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met de toevoeging otto maakt risotto wat zoiets als ‘rijstpannetje’ betekent. Aangezien ik in dit recept boekweit gebruikt hebt in plaats van rijst, zou ik officieel dus niet van risotto mogen spreken. Maar ja ik vind het er toch het best bij passen en daarom noem ik het boekweitrisotto. Zo weten jullie meteen wat voor soort recept het is. Wel zo makkelijk toch?

boekweitrisotto

Want ook hier wordt de boekweit in bouillon gekookt en vervolgens tijdens het koken worden er andere ingrediƫnten toegevoegd. Zo moeilijk is het dus helemaal niet, terwijl mensen denken dat risotto moeilijk is. Wat het lastig kan maken, is dat je continue in de buurt van je fornuis moet blijven om er tijdig nieuwe bouillon toe te voegen om te voorkomen dat de boel niet vastplakt en aanbrandt. Maar ja als je lekker gezond wilt eten, is aandacht voor je eten sowieso belangrijk.

Ik koos deze keer voor boekweit in plaats de witte Arborio rijst die ook wel verkocht wordt als ‘risottorijst’. Deze rijst met grote bijna ronde korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, maar blijven van binnen toch stevig. Daarom is deze zo geschikt om risotto mee te maken. Helaas is deze rijst ‘wit’ en bevat dus weinig vezels en laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Daarom geef ik in rijstgerechten altijd de voorkeur aan zilvervliesrijst. Maar deze is niet zo geschikt om risotto mee te maken. En laat nu de boekweitkorrels qua structuur en eigenschappen de Arborio rijst sterk benaderen.

Eerder deelde ik al op mijn Facebook dat boekweit een plekje verdient in jouw gezonde voorraadkast. Boekweit is eigenlijk geen graan, maar een zogenaamde pseudo-graan. Het is net zoals quinoa of gierst glutenvrij. Het bevat geen fytinezuur. En het heeft in tegenstelling tot de Arborio rijst weinig invloed op je bloedsuikerspiegel. Een fijn “graan” dus om deze risotto mee te maken. Boekweitmeel is al langer bekend en vindt je in de gewone supermarkt. De boekweit”korrels” die je in dit recept gebruikt, vindt je in de (online) natuurvoedingswinkel.

risotto van boekweit

BOEKWEITRISOTTO MET PADDENSTOELEN

Ingrediƫnten

  • 1,5 liter groentenbouillon of van tablet (gistvrij)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 gram boekweit
  • 250 gram wilde paddenstoelen (cantharellen, oesterzwammen, shiitakes en/of kastanjechampignons
  • 1 el tijm (vers of gedroogd)
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 50 gram pecorino

Bereidingswijze
Gebruik je zelfgemaakte bouillon of zet water op voor de bouillon en voeg de blokjes toe (lees hiervoor de verpakking) en breng deze op temperatuur.

Pel en snipper de ui. Fruit deze in wat olijfolie en laat deze langzaamaan zacht worden, maar let op dat deze niet verkleurd.

Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij deze in reepjes. Grill daarna de paddenstoelen in een verhitte grillpan aan weerszijden totdat deze zacht geworden zijn. Besprenkel ze vervolgens met het citroensap en de tijm. Draai het vuur vervolgens uit.

Pers de knoflook uit boven de pan met de gefruite ui. Roer dit kort door. Voeg de boekweit toe en schep deze even om. Blus daarna de boekweit af met de witte wijn. Draai het vuur laag en voeg een eetlepel bouillon toe en roer het geheel goed door. Zorg ervoor dat de boekweit vochtig blijft.

Laat het geheel zachtjes pruttelen. Blijf erbij en roer regelmatig door. Telkens als de bouillon verdampt, voeg je weer een eetlepel toe. Deze stap blijf je herhalen totdat de boekweit gaar is.

Voeg op het laatst de gegrilde champignons toe en warm deze even mee. Zet het vuur uit en roer en dan de geraspte pecorino doorheen en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

One response on “BOEKWEITRISOTTO MET PADDESTOELEN

  1. Mia schreef:

    dat is een recept dat ik volgende week ga proberen, als 60 jarigen, pas risotto ontdekt, en we gaan ervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.