KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
dec 3, 2014

CHOCOLADE-BIETENBROWNIE

Rode biet in een brownie? Is dat lekker dan? Ja kan ik volmondig zeggen. Deze chocolade-bietenbrownie is thuis een succesnummer. Je denkt niet zo snel aan rode biet als je gaat bakken. Maar het is serieus lekker om rode biet te gebruiken in je baksels. Het maakt het geheel namelijk heel smeuïg en de bietensmaak valt volledig wel. Je kunt niet alleen rode biet als groente gebruiken in je creaties, maar ook courgette, wortel, zoete aardappel of pompoen zijn prima te verwerken in zoete lekkernijen.Waarom zou je dan doen? Allereerst omdat het gewoon heel lekker is natuurlijk. Maar het kan ook helpen om slechte groente-eters (je kids of je man) te verleiden om meer groente te laten eten.

chocolade-bietenbrownie

Goede groenten-eters?

Het verstoppen van groente is een onderwerp dat je zeker terugvindt op allerlei websites die gaan over de (op) voeding van kinderen.  Nu ben ik van mening dat je eerst allerlei andere manieren kunt  toepassen om je kindje(s) goede (groente-) eters te laten worden. Dat doe je onder andere door ze zo vroeg mogelijk (voor hun tweede verjaardag) veel verschillende smaken te laten proeven en allerlei groenten te introduceren. Is je kind ouder dan twee? Dan helpt het om ze bij eten te betrekken door ze te laten zien waar groente vandaan komt door bijvoorbeeld een groentetuintje te beginnen, een bezoek aan de markt te brengen, ze mee te laten helpen in de keuken. Of ga samen boodschappen doen met je kids en maak het leuk voor ze. Ook tijdens het koken is het natuurlijk super leuk om alvast voor te proeven. Een stukje tomaat voor in de saus verdwijnt zo waarschijnlijk al snel in hun buikje.

Verstopte groenten in chocolade-bietenbrownie

Maar wanneer je kinderen echt hele slechte groente eters zijn kun je als laatste (tijdelijke!) redmiddel de keukenmachine gebruiken om groente in eten te verstoppen. Doe ze bijvoorbeeld in een curry, een pasta (saus van tomaten en gepureerde groenten), een stamppot (gemaakt van bijvoorbeeld bloemkool of knolselderij in plaats van aardappelen), pizza (met een bodem van bloemkool) of bak deze courgette-pannenkoeken. Dit werkt super goed als je er een herkenbare groente bij serveert. Hele kieskeurige kindjes halen de herkenbare groente er waarschijnlijk uit, maar eten de rest al smullend op.  Of maak deze brownie, succes gegarandeerd!

IMG_2491

Dit recept is niet glutenvrij, maar wel vrij van geraffineerde suikers, tarwe en zuivel. Zei ik al dat ze goddelijk zijn?

Ingrediënten:

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 150 gram gekookte rode biet
  • 60 gram gesmolten extra virgin kokosolie
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 ml plantaardige melk (rijst, amandel, haver)
  • 5 el cacao
  • merg van 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 1 snufje keltisch zout
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 C. Kook de rode biet en laat deze afkoelen. Smelt de kokosolie au-bain-marie. Meng de droge ingrediënten in een kom (het meel, de kokosbloesemsuiker, het merg van het vanillestokje, het zout, de cacao en het wijnsteenbakpoeder). Doe in een andere kom de natte ingrediënten bij elkaar (het ei, de kokosolie en de plantaardige melk). Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten. Rasp de gekookte biet en roer deze als laatste door het beslag. Doe het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Bak de brownie in de oven voor 15 minuten.Eet smakelijk!

 

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.