KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jan 16, 2015

ROZIJNENBROOD (glutenvrij)

Glutenvrij rozijnenbrood

Glutenvrij rozijnenbrood

Een goede naam

Hoe noem ik eigenlijk dit brood. Dat was wat ik dacht toen ik dit recept wilde plaatsen. Ik dacht eerst aan mueslibrood, maar toen ik op internet ging speuren bleek dat het verschil tussen rozijnenbrood en mueslibrood is dat mueslibrood met volkorenmeel gemaakt wordt en dat er behalve rozijnen ook nog noten en havervlokken aan toegevoegd worden. Nu zit er in dit recept wel rozijnen (én moerbeien) en havervlokken (glutenvrij) maar geen noten en volkorenmeel. Dus wat te doen??? Ik heb voor rozijnenbrood gekozen as you can see. De volgende keer noten erbij en we noemen het mueslibrood ;-).

Gezond alternatief voor krentenbol
"Glimmende krentenbol"

Glimmende krentenbol”

Goed genoeg “geluld” over de naam. Het is gewoon een heerlijk lekker vullend broodje. Ik wilde wat bakken voor de peuter. Hij wilde namelijk heel graag krentenbollen, maar mama is niet zo’n fan van de krentenbol uit de supermarkt. Heb je de waslijst aan ingrediënten al eens gezien? Dat zijn er zeker meer dan 5. En zoals je in een artikel dat ik eerder schreef over etiketten lezen bij tip 4 hebt kunnen lezen, laat ik deze producten liever liggen. En niet alleen omdat er véél ingrediënten inzitten, maar vooral omdat deze ingrediënten niet goed zijn voor ons lichaam zoals E-nummers en verschillende varianten van suiker (suiker, glucofructosestroop, maïszetmeel). Helaas wordt de krentenbol gezien als gezond tussendoortje, ook voor hele kleine kindjes. Er zijn betere alternatieven denkbaar zoals fruit, gedroogd fruit, rauwe noten, rauwkost of een plakje van dit zelfgebakken rozijnenbrood. Omdat ik niet precies wist hoeveel deeg ik zou hebben heb ik er een broodje van gebakken. Volgende keer maak ik er kleine bolletjes van zodat het “krentbol-effect” wat groter zal zijn.

Glutenvrije haver

Ik gebruikte voor dit recept trouwens glutenvrije havervlokken van het merk Lieke is vrij. Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Wanneer je honderd procent zeker glutenvrij wilt eten, moet je gecertificeerde glutenvrije haver kopen. Op de verpakking staat dan “glutenvrij” erop. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit. Daarom koop ik deze laatste ook bij de natuurvoedingswinkel of uit het glutenvrije schap in de supermarkt.

ROZIJNENBROOD

Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 50 gram (glutenvrije) havervlokken
  • 3 a 4 el amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 rijpe banaan
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl ceylon kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 ei
  • 1 handje rozijnen
  • 1 handje moerbeien
  • snufje (keltisch) zout

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 C. Roer het amandel-, boekweit-, rijstmeel, de havervlokken en het bakpoeder door elkaar in een kom. Voeg daarna het snufje zout, kaneel en gember toe en roer het geheel goed door. Prak de rijpe banaan. Kluts het eitje en voeg daar vervolgens de geprakte banaan aan toe. Voeg het ei-banaan mengsel vervolgens toe bij het meel en kneed het geheel tot een deeg. Voeg daarna de melk toe om zo de luchtigheid van het deeg te behouden. Roer tenslotte de rozijnen en de moerbeien erdoor heen. Vorm tenslotte een ronde vorm van het deeg en bak het in de voorverwarmde oven voor zo’n 30 a 40 minuten. Omdat ovens nogal kunnen verschillen is het slim om na 30 minuten te checken hoe je broodje erbij staat. Wanneer je een satéprikker erin prikt en deze blijft schoon, is het broodje gaar. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

6 responses on “ROZIJNENBROOD (glutenvrij)

  1. sandra schreef:

    Net het brood gebakken, zelf nog noten en extra havermout en beetje fructosesuiker toegevoegd, echt heel lekker!!!! alleen in mijn oven was 40 minuten iets te lang.

    • Suzanne Vosters schreef:

      Hoi Sandra, goed te horen dat het in de smaak viel. Die noten ga ik ook een keer doen. Vriendlief is niet zo’n fan van noten in baksels, maar dan heeft hij pech. Dank voor de suggestie qua tijdsindicatie, dat ga ik dan nog even aanpassen.

      • Yvonne schreef:

        Suzanne bedankt voor dit heerlijke recept. Boekweitmeel was op en heb daarvoor melenmix genomen en helaas was de rijstmeel ook op en heb daarvoor havermeel genomen. Als extra 2 dadels, 2 abrikozen en handje gemengde noten toegevoegd. Het was een gok maar helemaal geslaagd.

  2. Nathalie schreef:

    Lekker, ik zou zeker bv gedroogde vijgen aanbevelen, heerlijk hierin of gedroogde cranberries….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.