KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jul 28, 2016

GLUTENVRIJE BODEM HARTIGE TAART

Als ik zo kijk naar de recepten die ik met jullie deel, kom ik nogal wat hartige taarten en quiches tegen. Misschien lijkt het alsof wij deze elke week eten, wat toch niet het geval is. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn er hier dol op. Of het nu vegetarisch is, met vis of vlees, alle varianten gaan er altijd goed in. Ik vind het maken van een hartige taart ideaal. Je kunt hem vantevoren maken en zo de oven inschuiven op hectische dagen. Daarnaast kun je er super veel groenten in stoppen. Dat leent zich uitstekend voor restjes groenten waar je anders niet zo goed weet wat je ermee moet. Zo kwam ook dit recept tot stand. Ik besloot met de restjes groenten die er nog in mijn koelkast lagen een hartige taart te maken. Het werd er deze keer een met een glutenvrije bodem.

glutenvrije bodem

 

Een bodem zonder gluten, lukt dat? 

Het maken van deze bodem was een experiment dat meteen goed uitpakte. Bakken zonder gluten valt niet altijd mee. Gluten zijn namelijk de eiwitten in bepaalde granen die juist zorgen voor de stevigheid. Ze kun ze zien als een soort van ‘lijm’ die baksels bij elkaar houdt en voor structuur zorgt. Tot mijn tevredenheid is deze bodem goed gelukt en werd lekker krokant. Het kost je wel even wat tijd. Je moet het deeg maken en dat deeg moet rusten in de koelkast. Dan moet je de bodem bakken in de oven met behulp van (bak)bonen. Af laten koelen en dan vullen en vervolgens afbakken. Het vraagt dus wat geduld, maar het resultaat mag er zijn.

glutenvrij deeg

glutenvrij deeg uitrollen

Koken met restjes

Hartige taarten vind ik dus zoals ik al schreef ideaal om restjes in te verwerken. Deze keer vond ik spitskool, meiraap en courgette in mijn koelkast en vulde daar de taart mee. Samen met een blikje tonijn. Zo makkelijk kan het zijn om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Afgezien van de tijd dan he, die je kwijt bent om de bodem te bakken. Heb je daar een keer niet zo’n zin in of tijd voor dan kun je ook prima kiezen voor kant en klaar bladerdeeg, zoals bijvoorbeeld dit glutenvrije bladerdeeg. Ook zo’n hartige taart lover? Dan kun je ook deze HARTIGE ANDIJVIETAART MET CASHEWNOTEN of de ZUURKOOLTAART ook eens proberen.
glutenvrije hartige groententonijntaart

GLUTENVRIJE BODEM VOOR HARTIGE TAART

Ingrediënten bodem

  • 175 gr havermeel (gemalen glutenvrije havervlokken)
  • 50 gr boekweitmeel
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 40 ml kokosolie (geurloos) of olijfolie
  • snuf hymalayazout
  • 125 ml geitenyoghurt

Bereidingswijze
1. Maal de havervlokken fijn in de keukenmachine tot je meel hebt.

2. Gebruik je kokosolie smelt deze dan au-bain-marie.

3. Doe het havermeel samen met het boekweitmeel, het bakpoeder, italiaanse kruiden en zout in een beslagkom en roer goed door.

4. Voeg vervolgens de geitenyoghurt en de olie toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

5. Pak het deeg in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

6. Bekleed de bodem van een lage quichevorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 C.

7. Bestrooi je aanrechtblad met beetje boekweitmeel en rol het deeg uit tot een grote lap ter grote van je quichevorm. Til deze voorzichtig op en bekleed hiermee de bodem van de vorm. Snijdt de randen bij. Prik daarna de bodem en de zijkanten met een vork in.

8. Leg boven op de bodem een rond geknipt vel van bakpapier en bedek deze met droge (bruine) bonen. Je hebt speciale bakbonen, maar ik heb gewone bonen gebruikt. Deze kun je ongeveer tien keer gebruiken. Bak de bodem vervolgens zo’n tien minuten in de oven.

9. Strooi beetje havermeel over de bodem om de bodem krokant te houden. Als de vulling het toelaat, kun je ook geraspte kaas gebruiken. Vul de bodem daarna naar je eigen inzicht of gebruik de rest van onderstaand recept. Bak de taart met de vulling bruin en gaar door deze zo’n 25 minuten in de oven te zetten.

Ingrediënten vulling groententonijntaart

  • blikje tonijn op water
  • 1/2 courgette
  • 1 meiraap
  • 1/2 spitskool
  • 1 rode ui
  • 2 eieren
  • 200 ml geitenyoghurt
  • 100 gr geraspte geitenkaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 el gedroogde tijm

1. Snijdt de spitskool in kleine smalle reepjes, de rode ui, meiraap en courgette in kleine blokjes.

2. Doe wat olie in de pan en pers de knoflookteen erboven uit. Voeg daarna de fijngesneden ui toe en fruit deze kort. Voeg vervolgens de spitskool, meiraap en courgette toe en roerbak deze zo’n 3 tot 5 minuten.

3. Klop in een kom de 2 eieren los en voeg hier de yoghurt en de geraspte kaas aan toe. Voeg peper en zout en de gedroogde tijm toe.

4. Verdeel het groentenmengsel over de taartbodem. Verdeel daarna de tonijn over de taart en schenk er daarna het eimengsel erover.

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN GELUKKIG GEWICHT EN ZO OOK ENERGIEK LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *