KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jan 22, 2015

COURGETTE-PANNENKOEKEN (glutenvrij)

Wat doe je op een druilerige zondagochtend terwijl de papa squashen is? Juist ja dan duiken wij de keuken in. En met wij bedoel ik mezelf en mijn bijna 3-jarige peuter. De peuter en papa zijn dol op pannenkoeken en daarom besloten we dat het dat moest worden voor de lunch. Omdat ik het belangrijk vind dat er het liefst bij elke maaltijd groenten gegeten wordt, besloot ik om te proberen groenten in de pannenkoeken te verwerken. Er lag nog een mooie courgette op de schaal met groenten dus dat moest het deze keer worden. Ook omdat ik weet dat courgette voor extra smeuïgheid in baksels kan vormen en de smaak vrij neutraal is en niet zou overheersen.

Courgette-pannenkoeken

Courgette-pannenkoeken

Niet genoeg eieren

Er was een probleempje, we hadden niet genoeg eieren in huis om een grote stapel pannenkoeken te bakken. Daarom besloot ik een ei te vervangen door 1 el lijnzaad met 3 el water. Dat kun je namelijk ook doen als je gaat bakken. Wist je dat je een ei ook kunt vervangen door een halve geprakte rijpe banaan? Nu is dat juist in zoete gerechten fijn, maar ik wilde deze keer geen zoete pannenkoeken bakken.

Samen bakken

Samen met de peuter ging ik aan de slag. Hij vindt het super leuk als hij met de weegschaal in slag mag om meel in de beslagkom te scheppen, te “roeren” in de beslagkom en als hij van mama op het knopje van de keukenmachine mag drukken voelt hij zich helemaal ‘the man”. Het is ontzettend leuk om te zien dat hij er zo’n plezier aan beleefd en dat hij trots verteld als papa thuiskomt: “wij gemaakt he mama”. Het eindresultaat viel bij ons allemaal prima in de smaak! Ik en de peuter kozen voor een hartig beleg met zachte geitenkaas en rucola (alleen voor de mama), terwijl de heer des huizes ze heerlijk vond smaken met kokosbloesemsuiker, appelstroop en poedersuiker (ja dat hebben wij in huis).

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel
  • 600 ml rijstmelk
  • 2 eieren
  • 1 el lijnzaad
  • 3 el water
  • 1 courgette (circa 300 gr)
  • snufje (keltisch) zout
  • kokosolie om in te bakken

Bereidingswijze

Doe het lijnzaad met het water in een schaaltje en laat het 1o minuten staan. Was de courgette en doe maal deze met de keukenmachine in hele kleine stukjes. Doe deze stukjes vervolgens in een schone theedoek en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Je kunt deze in een vergiet laten uitlekken. Daarna doe je het boekweitmeel samen met de melk in een beslagkom en mixt het geheel goed door. Voeg vervolgens de eieren en het in water gewelde lijnzaad en het zout toe. Roer tenslotte de courgette door het beslag. Doe een klein beetje kokosolie in de pan en bak doe het beslag in de pan. Je kunt kiezen voor kleine pannenkoekjes, maak dan kleine hoopjes in de pan. Voor grote pannenkoeken laat je het beslag door de hele pan uitlopen. Welke variant je ook kiest, bak de pannenkoeken aan één kant net zo lang totdat je ze op eenvoudige wijze kunt omdraaien. Dan nog kort aan de andere kant bakken en klaar zijn ze. Ga zo door totdat al je beslag op is. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *