KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 6, 2015

GROENTEN-TONIJNLASAGNE

Favoriete gerechten

Een van mijn favoriete gerechten is toch wel lasagne. Toen ik een paar jaar geleden begon met afvallen was dat een van de gerechten die ik in mijn lijstje plaatste met topfavorieten waar ik echt van houd. Inmiddels weet ik heel goed dat het belangrijk is om dingen waar je echt van houdt dat zo vaak mogelijk te eten. Genieten van eten is namelijk heel belangrijk. Met lange tanden iets opeten omdat het zo gezegd “gezond” is, ga je niet lang doen. En bij gezond eten en leven gaat het er nu juist om dat je iets structureel maakt. Daar hoort kiezen voor de dingen die je écht lekker vind en deze aan je menu toevoegen bij. Daarbij heb je natuurlijk wel allerlei opties om deze favoriete gerechten zo gezond mogelijk te maken.

GROENTEN-TONIJNLASAGNE

GROENTEN-TONIJNLASAGNE

Lasagne uit een pakje

Lasagne was tijdens mijn puberteit een van de gerechten die mijn zusje en ik als eersten zelf leerden maken. Nou ja eerlijk gezegd niet helemaal zelf, maar met behulp van de welbekende pakjes variant van H. Je kent het vast wel met een saus die bijna net zo’n oranje kleur had als de kleur van de verpakking van het desbetreffende merk. Een saus die niet zoveel met echte tomaten te maken heeft. Goed we waren er thuis dol op. Lange tijd was en bleef dit een succesnummer zowel tijdens mijn studententijd (één keer met een laagje plastic dat ik over de ovenschaal gedaan had) als ook ver daarna.

Lasagne zonder deegwaren

Inmiddels zijn de pakjes en zakjes hier al geruime tijd uit onze voorraadkast verdwenen en maak ik eigenlijk alles zelf. Toch zeker de saus. Zelf pasta maken gaat mij te ver, daarom koop ik de lasagne-bladen bij de Ekowinkel. Maar in dit recept komen er helemaal geen deegwaren aan te pas. Ik gebruikte aubergine als “blad”. Ook courgette kun je daarvoor prima gebruiken.

GROENTEN-TONIJNLASAGNE

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 winterwortels
  • 250 gram champignons
  • 1 bouillonblokje (bijvoorbeeld van Zonnatura of Healthy Planet)
  • 1 groot blik tomatenpuree, 140 gr
  • 680 ml tomatenpassata
  • 100 ml rijstmelk, of andere plantaardige melk
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 el kaneel
  • 1 blik uitgelekte tonijn op waterbasis
  • 150 gram geraspte (geiten)kaas
  • 1 el roomboter of kokosolie, om in te bakken en de ovenschaal in te vetten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een ovenschaal in met de olie of boter. Snijdt de aubergine in de lengte over in dunne lange plakken. Leg ze vervolgens op een groot bord of plaat en strooi er wat (keltisch) zout overheen. Zo haal je het overtollig vocht eruit. Pel en snipper de ui en pel ook de knoflook. Was de bleekselderij, paprika en wortel. Snijdt deze vervolgens in kleine partjes. Borstel de champignons schoon en snijdt deze in kleine plakjes.

Zet een hapjespan op het vuur en verhit de boter of olie. Fruit daarin de ui en pers daarboven de knoflook uit. Zorg dat deze niet verbrand! Voeg vervolgens de wortel, bleekselderij en paprika toe. Laat dit 5 minuten sudderen en voeg daarna de champignons toe.

Je kunt daarna de passata, de tomatenpuree, de melk en geheel aan de kook brengen. Verkruimel daarna het bouillonblokje over de saus en voeg de kruiden en kaneel toe. Laat het geheel zo’n 25 minuten stoven zodat alle smaken goed opgenomen worden en de saus kan indikken. Dep ondertussen de aubergine’bladen’ droog met een keukenpapiertje. Voeg aan het eind de tonijn toe aan de saus en roer deze door.

Daarna kun je de ovenschaal gaan opmaken. Start met een laag saus op de bodem. Verdeel daar een laag auberginebladen overheen. Vervolgens weer een laag tomatensaus aanbrengen. Ga zo door totdat alle auberginebladen op zijn en eindig met een laag saus bovenop. Vervolgens strooi je de geraspte (geiten)kaas over de schaal. Zet de schaal daarna voor zo’n minuten in de oven. Eet smakelijk!

Tip: heb je een portie over, dan kun je deze prima als lunchgerecht nemen de volgende dag. Ook koud smaakt het prima!

Tip: Laat de lasagne even rusten. Wacht een kwartiertje en dek hem af met aluminiumfolie. Door te wachten wordt de saus en dus ook de lasagne steviger als je hem aansnijdt.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.