KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 14, 2015

GROENTENBOUILLON

groentebouillon

GROENTENBOUILLON OP HET VUUR

Bouillon kun je gebruiken als basis voor heel veel gerechten, zoals soepen en sauzen. En niks is makkelijker dan daar de bekende ‘maggi’ blokjes voor te gebruiken. Maar deze bevatten heel veel rommel, met als belangrijkste ingrediënt E621. Dit is mononatriumglutamaat, ofwel smaakversterker. Zelfs in de bouillonblokjes van de natuurvoedingswinkel zit deze chemische hulpstof, vaak onder de naam gistextract.

Effect E621

E621 is zeer schadelijk. Het zorgt voor overstimulatie van de smaakpapillen, wat de zenuwcellen kan beschadigen. Het heeft vaak ook verslaving en onbeheersbare eetdrang tot gevolg. Omdat pure bouillon niet in de winkel te koop is, zit er niks anders op dan deze zelf te maken. Een werkje dat helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt. Hier een recept voor een lekkere groentebouillon.

GROENTEBOUILLON

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 400 gram soepgroenten
  • 1 stengel prei
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 tl Keltisch zeezout
  • 10 peperkorrels
  • 0,5 tl mosterdzaden
  • 1 tl majoraan
  • 1 el peterselie
  • 1 el tijm
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze
Pel en snipper de ui en ontdoe ook de knoflook van zijn velletje. Doe een beetje olie in de pan en fruit de ui en pers vervolgens de knoflook hierboven uit. Goed roeren, zo voorkom je dat de knoflook aanbrandt. Wanneer dit gebeurt wordt hij erg bitter en dat wil je natuurlijk niet. Voeg vervolgens de prei en soepgroenten toe en roer even goed door. Daarna de kruiden en het water toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Zet vervolgens het vuur op klein en laat de bouillon gedurende 2 uur koken zodat de groenten en kruiden hun smaak goed kunnen afgeven.

 

Vervolgens giet je het geheel in een vergiet en vang je de bouillon op. Proef en voeg desgewenst nog wat extra zout (Keltisch) toe. Gooi de groenten niet weg, deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld groenteburgers van te maken. Je zult merken dat de smaak van deze zelfgemaakte bouillon anders is dan wanneer je bouillon van een blokje maakt. Kun je nagaan hoeveel “smaak” daaraan toegevoegd is. Natuurlijk kun je de bouillon zo eten, het is een heerlijke opkikker zo rond 16u in plaats van de bekende, maar o zo ongezonde cup-a-soup vol smaakversterkers. Ook kun je de bouillon gebruiken als basis voor allerlei soepen, zoals de wortel-linzensoep.

Voor deze bouillon gebruikte ik mosterdzaden, tijm, peterselie en majoraan, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Zeker als je de bouillon gebruikt als basis voor soep. Denk bijvoorbeeld eens aan dragon, tijm en rozemarijn voor champignonsoep of wat dacht je van basilicum en paprikapoeder bij tomatensoep en karwijzaad en gemberpoeder voor pompoensoep. Probeer het uit en je zult verbaasd staan van wat er mogelijk is.

Je kunt de bouillon in een afgesloten bak vijf dagen bewaren in de koelkast. Of je kunt hem invriezen, dan is hij 3 maanden te bewaren.

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *