KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jan 31, 2015

GROENTENBURGERS

groenteburgers

SANDWICH MET GROENTENBURGER

Vegetariërs eten dikwijls vleesvervangers in de vorm van kant-en-klare groenteburgers. Deze burgers uit de winkel zitten echter vol met allerlei smaakversterkers, zout en vaak ook genetisch gemanipuleerde soja. Helemaal dus niet zo gezond als je wellicht in eerste instantie zou denken bij het eten van geen of minder vlees. Een alternatief is om deze groenteburgers zelf te maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk of tijdrovend. Zeker niet als je restjes groenten van vorige maaltijden gebruikt. Zo ook in dit recept.

En zo’n verse zelfgemaakte burger geeft voldoening en is natuurlijk hartstikke lekker. De groenteburger in dit recept is door het gebruik van havermout en kikkererwtenmeel ook nog eens gluten- en suikervrij. De burgers zijn heerlijk samen met een salade en bijvoorbeeld frietjes van zoete aardappel. Maar ook koud heel lekker op een sandwich.

groenteburgers

BENODIGDE INGREDIËNTEN BURGER

GROENTENBURGERS

Ingrediënten (voor 12 burgers)

  • 400 gram gekookte groenten (ik gebruikte de groenten van de groentebouillon)
  • 100 gram (glutenvrije) havermout
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 1 ei
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl ras el hanout kruiden
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 tl citroensap
  • zout en peper
groenteburgers

GROENTENBURGERS OP DE BAKPLAAT

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal ze tot een “deeg”. Wanneer je geen keukenmachine hebt, kun je het geheel ook pureren met de staafmixer. Zout en peper voeg je naar eigen smaak toe.
Vervolgens maak je van het “deeg” met je handen burgers.

Laat deze burgers een uurtje opstijven in de koelkast. Dit voorkomt dat ze bij het bakken uit elkaar vallen. Vervolgens kun je ze bakken in een pan met wat (kokos)olie of grillen in een hete grillpan of in de oven voor 30 minuten op 180C. Dit laatste is handig als je ondertussen de rest van je maaltijd wilt klaarmaken.

De burgers zijn heerlijk op een (spelt)broodje met wat sla, tomaat en een augurkje, met daarbij bijvoorbeeld aardappelen of couscous en een salade. Maar ook koud zijn ze heel lekker, zoals bijvoorbeeld op deze sandwich met 2 spelboterhammen, rucola, cherrytomaatjes, kastanjechampignons en een beetje (suikervrije) mayo. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.