KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mei 8, 2015

HARTIGE ANDIJVIETAART MET CASHEWNOTEN

Mmm, volgens mij is het nu toch echt heel duidelijk dat ik een taart-junkie of in ieder geval lover ben. Ook deze keer heb ik weer een recept voor jullie van een (hartige) taart…, namelijk een andijvietaart. Ik probeer de laatste tijd elke keer nieuwe bodems voor hartige taarten te verzinnen en als deze de moeite waard zijn, dan deel ik het recept natuurlijk maar al te graag met jullie. Zo maakte ik al een variant met boekweit en noten in deze knolselderijtaart en ook deze bodem met kikkererwtenmeel in de zuurkooltaart was heerlijk. Deze keer werd het een bodem van havervlokken als basis.

andijvietaart

Andijvie in een hartige taart? 

Lang dacht ik dat je andijvie voor niets anders kon gebruiken dan voor de welbekende stamppot met rauwe andijvie. Heel lang heb ik daarom geen andijvie gegeten omdat vriendlief nou niet bepaald fan is van het hier net genoemde gerecht. Toen ik echter in mijn groentepakket andijvie begon aan te treffen werd ik genoodzaakt om er andere creaties mee te maken. Inmiddels doe ik dat al een tijdje. Heel simpel door de andijvie te gebruiken als basis voor mijn salades, maar ook om ermee te wokken of er dus deze keer een hartige taart mee te maken.

Sla of andijvie?

Je hebt twee soorten andijvie, namelijk de ‘normale’ en de zogenaamde krulandijvie. Deze krulandijvie wordt in de winkel vaak verkocht en gegeten als sla. De smaak is bitterder dan de ‘normale’. Andijvie kun je het hele jaar in Nederland kopen. In de winter en het begin van het voorjaar dan wordt de andijvie voornamelijk in de kassen geteeld en geoogst, de rest van het jaar wordt deze rechtstreeks op het land geoogst. Deze groente staat dus bijna het hele jaar op de seizoenskalender van groenten en fruit. Ik zette hier ook de rest van de seizoensgroenten en -fruit van deze maand mei voor jou op een rijtje.

andijvietaart

Vegetarische dis

Hartige taarten zijn ideaal als je vegetarische gerechten wilt maken vind ik. Door de taart te vullen met allerlei groenten en er eventueel noten, pitten, zaden en (schapen- of geiten)kaas aan toe te voegen zet je heel makkelijk een gerecht zonder vlees op tafel. Ideaal als je vegetarische gasten krijgt, of zoals ik een flexitariër bent en de hoeveelheid vlees op mijn menu wil beperken. Deze keer koos ik voor cashewnoten in deze andijvietaart om het gerecht net wat extra bite te geven.

HARTIGE ANDIJVIETAART

Ingrediënten

  • 150 gram havervlokken
  • 4 el kikkererwtenmeel (ander meel zoals amandel-, noten-, boekweit of spelt kan ook)
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 2 tenen knoflook
  • krop andijvie
  • 50 gram geraspte pecorino
  • 250 ml (geiten)yoghurt
  • 2 handjes rauwe ongebrande cashewnoten
  • peper en zout

Bereidingswijze
1. Je start met het maken van de bodem. Doe de havervlokken samen met het kikkererwtenmeel, de twee eieren, de Italiaanse kruiden en het zout in een beslagkom en kneed het geheel tot een samenhangend geheel.

2. Bekleed de bodem van een lage quichevorm met bakpapier en verdeel het deegmengsel over de gehele bodem en zorg voor een opstaand randje. Zet het geheel vervolgens afgedekt voor zo’n 30 minuten in de koelkast.

3. Verwarm daarna de oven voor op zo’n 200 C. Je kunt nu verder met het maken van de vulling. Was de andijvie en snijdt de bladeren vervolgens

4. Doe daarna wat olie in de pan en pers de knoflooktenen erboven uit. Voeg daarna de fijngesneden andijvie toe en roerbak deze zo’n 3 tot 5 minuten tot het geheel (net zoals bij spinazie) geslonken is. Haal van het vuur en laat het geheel uitlekken totdat het overtollige vocht verdwenen is.

5. Haal de springvorm uit de koelkast. Klop daarna in een kom de andere 2 eieren los en voeg hier de yoghurt en de geraspte kaas aan toe. Voeg peper en zout naar smaak toe.

7. Verdeel de andijvie over de taartbodem en schenk er daarna het eimengsel erover. Tenslotte strooi je er de handjes cashewnoten erover heen. Zorg dat deze een beetje gelijkmatig verdeeld zijn. Bak de andijvietaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN GELUKKIG GEWICHT EN ZO OOK ENERGIEK LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.