KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
apr 24, 2015

HARTIGE KNOLSELDERIJTAART (glutenvrij, suikervrij, koemelkvrij)

Zoals jullie wellicht weten ben ik fan van taart. Dat kan zowel zoet, neem deze appeltaart, als hartig zijn, zoals deze zuurkooltaart. Deze keer dook ik de keuken in om te experimenteren. Ik wilde graag een alternatief maken voor het kant-en-klare bladerdeeg dat je in de winkel kunt kopen. Als ik weinig tijd heb gebruik ik dat heus wel eens. Maar nu ging ik voor een glutenvrije variant. Het werd een krokante bodem gemaakt van fijngemalen noten en boekweitmeel. Een geslaagd experiment als zeg ik het zelf. Het leverde deze heerlijke hartige knolselderijtaart op.

KNOLSELDERIJTAART

Verschil tussen een quiche en hartige taart?

Ook maak ik graag quiches klaar, zeker als ik eters krijg. Zoals bijvoorbeeld een quiche met zalm en prei. Maar wat nu maakt nu eigenlijk het verschil tussen een quiche en een hartige taart? Het komt erop neer dat een quiche altijd een hartige taart is, maar een hartige taart is niet altijd een quiche. Een hartige taart is een taart waarbij de verschillende ingrediënten samen voor een hartige smaak zorgen. De ingrediënten zijn klaargemaakt in een taartvorm, daarom spreken we van een hartige taart. Een quiche is dus één van de vele verschijningsvormen van hartige taart. Daarnaast heeft ze nog een aantal uitgesproken kenmerken. Zo is de bovenkant van de quiche altijd open. De vulling is gebaseerd op een combinatie van room en eieren. Officieel mag ik het eerder genoemde recept dus misschien ook geen quiche meer noemen ;-). Daarvoor heb ik namelijk yoghurt gebruikt in de basis.

Eindeloze variatie in quiches

Iedereen kent wel de quiche Lorraine, deze wordt gemaakt met spek, kaas en natuurlijk de eieren, room op een krokante bodem. Maar er zijn vele variaties op mogelijk. Dat vind ik ook zo fijn aan het maken van hartige taarten en quiches. Zeker als er mensen komen. Je kunt ze aanpassen aan de smaak van je gasten (en die van jezelf natuurlijk). Dus zowel met vlees, vis of vegetarisch in combinatie met allerlei diverse groenten zet ik de lekkerste creaties op van pittig tot een ‘zoete’ variant met bijvoorbeeld zoete aardappel of pompoen. Ook deze variant met rode ui en knolselderij vind ik zelf net een lekkere zoetige toon hebben. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete combinatie? Laat hieronder een reactie achter, dan kunnen we elkaar inspireren.

KNOLSELDERIJTAART

HARTIGE KNOLSELDERIJTAART

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel
  • 50 gram gemengde rauwe noten
  • 100 gram extra virgin kokosolie
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 el tijm of oregano
  • 3 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 knolselderij
  • 300 gram biologisch rundergehakt
  • 250 ml (geiten)yoghurt
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze
1. Je start met het maken van de bodem. Smelt de kokosolie in een pannetje of au-bain-marie. Maal vervolgens de noten fijn tot meel.

2. Doe daarna het boekweitmeel, het notenmeel, het zout en de gesmolten kokosolie samen met 2 eieren in een beslagkom en maak hier een deeg van. Je kunt het deeg met je keukenmachine maken maar kneden met de hand gaat ook prima en is nog goed voor je spierballen ook. Zet het deeg voor zo’n 30 minuten in de koelkast.

3. Verwarm daarna de oven voor op zo’n 200 C. Je kunt nu verder met het maken van de vulling. Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik. Schil de plakken, snijd de uitsteeksels weg en snijd daarna de plakken in dobbelsteentjes. Kook de knolselderij in een klein laagje water met wat in zo’n 10 tot 15 minuten. Giet ze daarna af en laat goed uitlekken.

4. Pel en snipper de rode uien. Doe daarna wat olie in de pan en rul het gehakt. Voeg daarna de fijngesneden uien toe en fruit deze een paar minuten mee. Pers ook de knoflook uit boven het ui-gehaktmengsel. Schep dit mengsel door de knolselderij.

5. Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede springvorm, zowel over de bodem als de zijkanten. Maak een mooie hoge opstaande rand door het deeg met je handen uit te drukken.

6. Klop daarna in een kom de andere 2 eieren los en voeg hier de yoghurt en de tijm of oregano aan toe. Voeg peper en zout naar smaak toe.

7. Verdeel het knolselderij-gehaktmengsel over de taartbodem en schenk er daarna het eimengsel erover. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.