KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jan 27, 2015

HAVER-NOTENKOEK

Op facebook deel ik elke zaterdag een producttip. Dit houdt in dat ik suggesties geef voor producten die thuishoren in een gezonde voorraadkast. Mocht je KopOp! Coaching nog niet volgen op Facebook, dan zou ik het heel leuk vinden als je dat vanaf vandaag gaat doen door op de Like-button te drukken. Ik vind het namelijk super leuk om jou te inspireren en te motiveren op het gebied van een gezonde leefstijl.

Glutenvrij graan

De laatste keer had ik op mijn facebookpagina op #shoppingsaturday dus over haver. Haver is van nature een glutenvrij graan. Maar tijdens de teelt en oogst en verdere verwerking (transport, opslag) kan haver in aanraking komen met granen die wel gluten bevatten zoals tarwe en rogge. Op deze manier wordt de haver besmet en kan deze niet meer gegarandeerd glutenvrij worden genoemd. Er zijn merken die deze garantie wél geven. Zij verwerken de haver in een schone ruimte waardoor kruisbesmetting voorkomen wordt. Deze merken worden streng gecontroleerd en enkel als er 100% glutenvrij op de verpakking staat is dat het geval. Hier vindt je een recept voor rozijnenbrood waarvoor ik glutenvrije havervlokken gebruikt heb.

Verschil havermout en havervlokken
Havervlokken

Havervlokken

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat havermout fijngemalen havervlokken zijn. Dit is niet het geval. Havermout wordt gemaakt van de haverkorrels. Deze korrels worden gewassen en gepeld en daarna verhit en in stukjes geknipt. Vervolgens wordt het plat gewalst en gestoomd. Havermout is dus fijner en heeft meer bewerking ondergaan dan havervlokken. Havermout heeft dus een kortere kooktijd als je deze klaarmaakt bijvoorbeeld als havermoutpap.

Gezonde eigenschappen haver

De havermoutpap heeft een comeback gemaakt in gezond voedingsland. Dit is heel goed, want het is een veel betere start van de dag dan al die zo gezond ogende cruesli’s, muesli’s en ontbijtcereals vol met suiker. Havermout zorgt voor een lang verzadigingsgevoel en je kunt er daarom makkelijk een paar op vooruit. Het levert langdurig energie en draagt ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, is goed voor hart- en bloedvaten, verlaagt cholesterol, zorgt voor een snelllere opbouw van spieren. Dat is ook een van de redenen waarom veel sporters in de ochtend kiezen voor een start met havermout.  Tevens zorgt het voor een snelle stofwisseling. Allemaal fijne aspecten die bijdragen aan een goede gezondheid en ook heel fijn zijn als je een paar kilo’s kwijt wilt. Havermout bevat naar verhouding ook weinig calorieën (ongeveer 350 per 100 gram en slechts 1 gram suiker per 100 gram.

Havermoutpap

Havermoutpap

Alternatieven voor havermoutpap

Ik ben zelf geen fan van havermoutpap. Eigenlijk niet van pap in welke vorm dan ook. Dat is een textuurdingetje van mijn kant. Als kind lustte ik al geen Brinta, ik gruwel er al van als iemand in mijn omgeving pap zit te eten. Ook heb ik nooit melk gelust. Misschien dat die twee met elkaar samenhangen. Geen idee. Maar er zijn allerlei alternatieven te bedenken om wel haver te gebruiken in de keuken. Je kunt er prima mee bakken, gebruiken als bindmiddel in bijvoorbeeld gehaktballen of vegetarische burgers, als extra vulling in een (groene) smoothie, als bodem voor een zelfgemaakte pizza of quiche. De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze keer heb ik het gebruikt om een heerlijke koek te maken die je prima als ontbijt kunt eten. Lekker met wat roomboter erop.

Ingrediënten

Haver-notenkoek

Haver-notenkoek

  • 100 gram havermeel
  • 25 gram havervlokken
  • 75 ml rijstmelk
  • 1 geprakte banaan
  • 3 medjool dadels
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 el arrowroot met 3 el water
  • 1 el bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 handje gehakte walnoten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 C.  Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Wanneer je geen havermeel in huis hebt, kun je ook havermout of havervlokken fijnmalen in een keukenmachine of koffiemolentje. Doe de arrowroot samen met het water in een schaaltje en laat even staan.

Voeg het havermeel en de havervlokken in een beslagkom samen met de koekkruiden, bakpoeder en het zout. Roer dit geheel goed door.

Ontdoe de dadels van hun pit en prak de banaan fijn in een schaaltje. Doe vervolgens de melk, de geprakte banaan en de dadels in de keukenmachine en mix het geheel tot een romig beslag. Voeg vervolgens het arrowrootje papje toe en mixt het geheel goed door.

Daarna kun je het meelmengsel toevoegen. Roer het geheel door zodat er een dikkig beslag ontstaat.   Hak de walnoten in kleine stukjes en roer deze door het beslag. Giet het geheel in het bakblik en schuif deze vervolgens voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.