HAVERKOEKJES (gluten- en suikervrij)
Tegenwoordig duik ik regelmatig met mijn peuter de keuken in om zelf koekjes te bakken, zoals eerder bijvoorbeeld deze chocolate chip cookies, spelt-zandkoekjes of mueslikoekjes. Hij vindt het erg leuk om mama mee te helpen en nog leuker natuurlijk om daarna deze koekjes op te peuzelen. Hij kan er erg van genieten. En ik natuurlijk ook want ik vind niets leukers om gezellig met hem in de keuken bezig te zijn. Ok, mijn geduld wordt wel eens op de proef gesteld en ook mijn perfectionisme moet ik een beetje loslaten want koken en bakken met kids gaat wel met de nodige ‘rommel’ gepaard maar dat is het me meer dan waard om mijn kind de liefde voor zelf koken en gezonde voeding bij te brengen. Want deze haverkoekjes bevatten natuurlijk veel minder suiker, geen gluten en geen geharde transvetten zoals bij de welbekende kinderkoekjes uit de supermarkt vaak wel het geval is.
Deze haverkoekjes zijn super simpel om te maken. Iets waar ik ook van houd. Ik geef er de voorkeur aan om te koken en bakken met niet al te gekke (vaak onbekende) ingrediënten. Je kunt de koekjes makkelijk in een goed afgesloten trommel een paar dagen bewaren. Dus ideaal om ze vantevoren te bakken, bijvoorbeeld in het weekend, zodat je de rest van de week een gezond tussendoortje voor het grijpen hebt. Een gezonde leefstijl gaat samen met een goede planning. Heb je geen verantwoorde snacks en sweets voor het grijpen dan is de kans groot dat je voor slechtere opties kiest op het moment dat je trek krijgt. Deze koekjes zijn dus prima als gezond tussendoortje, bijvoorbeeld bij een kopje koffie of thee. Maar ook om ze bijvoorbeeld in de gezonde lunchbox van je kind te stoppen. Een prima alternatief voor de ‘Dora’, ‘Nijntje’ of K3 koekjes uit het kinderschap van de supermarkt.
HAVERKOEKJES
Ingrediënten
- 75 gram boekweitmeel
- 50 gram (glutenvrije) havervlokken
- 75 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
- handje rozijnen
- 1 snuf himalayazout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 C. Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Doe het boekweitmeel samen met de havervlokken, de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder en het zout in een beslagkom. Voeg er dan in blokjes gesneden roomboter doorheen.
Kneed het geheel met je handen tot een deegbal. Voeg dan de rozijnen toe en zorg dat deze gelijk door het deeg verdeeld worden.
Maak dan met je handen kleine rondjes. Leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat. Het deeg is goed voor zo’n 10 a 12 koekjes. Bak ze in de voorverwarmde oven voor zo’n 15 minuten. Laat ze daarna even afkoelen.
Eet smakelijk!
WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!
Ik eet nu ook gluten, zuivel en suikervrij en voel me hier goed bij en krijg weer energie van. Wat een lekkere recepten, heerlijk om zo te koken op een gezonde manier. Ik vond het moeilijk om te beginnen omdat je altijd veel uit pakjes en zakjes hebt gekookt. En natuurlijk werkt de verslaving van suiker en light dranken nog wel na maar ik ben op de goede weg. Dus dit is een geweldige site, super bedankt ik ben er heel blij mee!
Dat vind ik heel leuk om te horen. En super dat je merkt dat je er beter door voelt daar doe ik het voor!