KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mrt 16, 2015

HOMEMADE BIO-HAMBURGER

Wanneer je een eetcafé bezoekt en daar een hapje eet, staan er vaak een aantal standaard dingen op de menukaart die je bij veel eetcafés aantreft zoals kip-saté, spareribs, slibtong en ook de hamburger is zo’n klassieker. Nu moet ik bekennen dat ik vaak voor die laatste kies. Ik blijf vleesliefhebber, al ben ik inmiddels fervent flexitariër. Ik heb jarenlang in een snackbar gewerkt tijdens mijn studententijd. Daar produceerde ik aan de lopende band burgers (nee het was niet in dat ‘restaurant’ met de grote M) . Maar die waren niet bepaald homemade. Deze massaproductie heeft er niet voor gezorgd dat ik hamburgers niet meer lust. Tegenwoordig maak ik ze echter meestal zelf en kies dan voor biologisch vlees, daarom hier ook het recept voor deze bio-hamburger.

Homemade bio-hamburger

Hamburger een guilty pleasure?

Eigenlijk zou ik niet van guilty hoeven spreken, want een goed klaargemaakte hamburger, zeker zonder broodje, is juist helemaal niet ongezond of slecht. Het is juist datgeen wat je er vaak bij eet, ofwel een portie patat en nauwelijks groenten, hetgeen wat het doorgaans geen voedzame maaltijd maakt.

Gezonde fastfood

Dat kan natuurlijk anders door zelf een homemade burger te maken, met pure en onbewerkte producten. Dat deed ik vorig weekend dan ook. Ik had zin in ‘fastfood’, maar niet in een slechte maaltijd. Dus maakte ik voor mijn gezin (tussen het ophangen van nieuwe plissé-gordijnen door) deze heerlijke burgers klaar. Zo gefixt en ontzettend lekker. En met die portie groenten komt het ook heus goed, als je er deze knolselderij-frietjes erbij eet.

Oeps, even niet opgelet

Op de foto kun je wel zien dat koken ook aandacht vraagt, deze keer hebben de ‘frietjes’ iets te lang in de oven moeten liggen omdat het ‘klusteam’ nog te druk bezig was. Deze frietjes leken meer op van die chips, die ze dan ook weer ‘frietjes’ noemen. Snap jij het nog? Ook stond mijn hele aanrecht overhoop dus een beter kiekje kon ik niet schieten deze keer. Maar dat doet aan de smaak niets af, de burgers zijn heerlijk.

HOMEMADE BIO-HAMBURGER

Ingrediënten

  • 350 gram biologisch rundergehakt
  • 1 biologisch ei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 2 el havermout of havermeel
  • 4 plakken biologisch spek
  • snuf keltisch zeezout

Bereidingswijze
Maal de havermout fijn in de keukenmachine.

Pel de ui en doe deze samen met de knoflook, het fijngesneden pepertje in de keukenmachine of hakmolentje. Ik gebruikte het hakmolentje dat ik bij mijn staafmixer heb zitten. Maal de ingrediënten fijn.

Doe het gehakt in een kom en voeg het ei/knoflook/peper-mengsel, de gemalen havermout (of havermeel) en het ei toe. Kneed het geheel goed door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Verdeel het in 4 gelijke ballen voor burgers. Maak je handen nat en kneed de ballen tot platte, ronde schijven van ongeveer 1,5 a 2 cm dik. Leg de burgers op een schaal en kwast ze in met een beetje olijfolie. Dek ze af met folie en zet de schaal 30 minuten in de koelkast, totdat de schijven lekker stevig zijn.

Verhit een grillpan of koekenpan op hoogvuur en laat deze flink heet worden. Leg de plakken spek erop en grill deze kort aan beide zijden. Het spek geeft een lekkere smaak af op de grill. Leg er vervolgens de burgers op en grill of bak deze aan beide zijden. Ze hebben ongeveer 3 a 4 minuten per kant nodig.

Ook zonder broodjes smaken deze burgers prima. Ik maakte mijn bord mooi op met blaadjes andijvie, de burger, het spek, zuurkool en puntpaprika-ringetjes. Maar ook een classic variant mét broodje, sla, tomaat en een augurkje smaakt vast fantastisch!

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR GEZOND GEWICHT WAAR JIJ JE HAPPY BIJ VOELT? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.