KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
sep 7, 2016

HUMMUS

Hummus is een van mijn favoriete smeersels, naast bijvoorbeeld zelfgemaakte pesto.Je kunt het super goed combineren met snackgroenten, maar is ook heerlijk als beleg op een cracker, rijstwafels of boterham. Ik maak het daarom regelmatig. Wat ik vaak doe is een pak van 500 gram kikkererwten kopen en dan deze een nachtje laten weken in water. De volgende dag kook ik ze en dan heb ik voldoende kikkererwten om deze hummus te maken. De overige kikkererwten verwerk ik dan in een salade of een ander recept. Wel zo handig, want anders heb je dubbel werk.

hummus

Vind je zelf weken en koken teveel gedoe dan kun je natuurlijk ook kiezen voor kikkererwten die al gekookt zijn. Kies dan bij voorkeur voor kikkererwten uit een glazen pot waar zo min mogelijk toevoegingen bijzitten. Bij kikkererwten uit blik, kunnen gifstoffen uit de coating van het blik in je eten terecht komen. Deze gifstoffen hebben weer een negatieve invloed op je hormoonbalans. Wanneer deze hormoonbalans verstoord wordt, is vaak gewicht verliezen moeilijker. Nadat ik het boek 100% gifvrij van Julia Kang gelezen had en mijn inkopen hierop aangepast heb, ging mijn gewichtsverlies een stuk sneller. Daarom wil ik jullie deze informatie niet onthouden.

kikkererwten

Goed, we weken even af van het recept. Hummus is makkelijk om te maken. In een afgesloten (glazen) bakje kun je het ook prima een aantal dagen goed houden in de koelkast. Hummus bestaat voor een groot deel uit kikkererwten. Deze zitten boordevol vezels. Dat is goed voor je darmen en het laat je bloedsuikerspiegel minder schommelen. Kikkererwten bevatten ook veel eiwitten. Deze heb je nodig voor de opbouw van spierkracht. Hoe meer spiermassa, hoe beter je lichaam verbrandt. Daarnaast bevatten kikkererwten ijzer en zink. Ijzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine wat zorgt voor transport van zuurstof in je bloedbaan en een goede stofwisseling. Zink zorgt voor een goed afweersysteem en is ook goed voor de stofwisseling. Zet dus regelmatig een gerecht met kikkererwten op het menu, bijvoorbeeld deze hummus!

HUMMUS

Ingrediënten

  • 400 gram gare kikkererwten
  • 2 el tahin
  • 1 bosui
  • 2 tenen knoflook
  • mespunt cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 citroen
  • 4 tl tamari-sojasaus
  •  2 el paprikapoeder
  • olijfolie
  • optioneel: verse kruiden

Welk keukengereedschap heb je nodig

  • vergiet
  • mes en snijplank
  • citruspers
  • staafmixer
  • diepe kom

Bereidingswijze

Doe de kikkererwten in het vergiet en spoel ze schoon. Schud ze tot ze niet meer druipen en doe ze in de kom. Snijd de bosui fijn. Maak de knoflook schoon en snijd deze grof.

Snijd de citroen door en pers deze uit.

Voeg 2 el citroensap, samen met de knoflook, komijn, cayennepeper en tahin toe aan de kikkererwten. Pureer alles met de staafmixer tot een puree

Ga nu door met pureren en giet langzaam de tamari erdoor heen. Voeg tenslotte olijfolie toe als de hummus nog niet smeuïg genoeg is. Voeg eventueel nog wat extra tamari of citroensap toe voor de smaak.

Je kunt er ook nog verse kruiden zoals dille of peterselie doorheen doen. Varieer en ontdek jouw favoriete recept.

 

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.