KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 9, 2015

MONCHOUTAART (suikervrij, glutenvrij, no-bake)

Jeugdsentiment

Naast de appeltaart maakte ik voor mijn verjaardagsfeestje een monchoutaart. Het was een van de eerste taarten die ik vroeger tijdens mijn tienerjaren al maakte, maar toen had ik er de hulp van de welbekende bakdokter Oetker er nog voor nodig. Helaas blijkt deze dokter niet heel goed voor je gezondheid te zijn. Tegenwoordig maak ik hem helemaal zelf. Dat betekent geen pakje meer met poedertjes vol met geraffineerde suikers, e-nummers en witte bloem.

MONCHOUTAART

MONCHOUTAART

Experiment met de bodem

De vorige keren dat ik hem maakte, bakte ik eerst koekjes die ik verkruimelde en met gesmolten roomboter tot een bodem omvormde. Deze keer wilde ik een glutenvrije variant maken en heb ik daarom noten gebruikt om een bodem te maken. Dat is heel goed gelukt. Heb je een lactose-intolerantie dan kun je ook de roomkaas en de slagroom van het merk MinusL gebruiken. Een variant met een crème van cashewnoten in plaats van zuivel of zuivelvervangers staat nog op mijn to bake list. Al is van bakken in dit recept eigenlijk geen sprake. Je gebruikt namelijk helemaal geen oven, slechts een goede koelkast is voldoende.

Topping

Ik gebruikte de jam van st. dalfour als topping. Deze jam is gemaakt van pure vruchten met geconcentreerd vruchtensap, citroensap en pectine. Deze geconcentreerde vruchtensappen worden door je lichaam wel als suikers gezien. Wil je de taart alleen maar zoeten met natuurlijke zoetmiddelen dan kun je natuurlijk ook kiezen om voor de topping vers fruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen of kersen te nemen.

MONCHOUTAART

Ingrediënten:

  • 250 gram gemengde noten: amandelen, pecannoten, walnoten, paranoten, hazelnoten
  • 7 verse medjoul dadels
  • 1 el water
  • 2 tl kaneel
  • 1 snufje zout
  • 200 gram Monchou
  • 250 ml slagroom
  • 2 el cranberriepoeder met 1 tl citroensap of 2 el rood diksap
  • 1 potje jam zonder toegevoegde suiker, bijvoorbeeld viervruchtenjam van st. dalfour

Bereidingswijze:

Maal de noten fijn in een keukenmachine. Ontpit de dadels en voeg deze toe samen met het water, het kaneelpoeder en de snuf zout. Mixt door totdat er een deegbal ontstaat. Bekleed een quichevorm met bakpapier en spreid vervolgens de deegbal uit over de bodem van de taartvorm. Zet deze vervolgens in je koelkast. Je kunt daarna aan de slag met het maken van de vulling.

Doe de monchou in een mengkom en meng deze met het cranberriepoeder en het citroensap. Ik heb gekozen voor dit poeder omdat de vulling dan wel een mooie roze kleur krijgt maar het geen extra suikers bevat. Je kunt dit poeder en citroensap ook vervangen voor 2 el rood diksap. Je krijgt dan ook een roze kleur en een iets zoeter eindresultaat.

Klop de slagroom in een andere beslagkom totdat er mooie pieken op komen staan. Meng daarna het roze monchoumengsel met de slagroom. Roer heel voorzichtig, maar zorg wel dat het mengsel uiteindelijk goed gemengd is.

Haal de bodem uit de koelkast en schenk dit mengsel er bovenop. Verdeel het goed over de gehele taartvorm. Laat het mengsel één uur opstijven in de koelkast. Pak het er dan uit en verdeel de jam er bovenop. Zet de taart dan nog een uur terug en je kunt uiteindelijk heerlijk smikkelen van dit taartje.

Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

2 responses on “MONCHOUTAART (suikervrij, glutenvrij, no-bake)

  1. kiki schreef:

    ik kan maar 1 ding zeggen: jammie!!!!! Mijn jeugdsentiment is kwarktaart! ook jammie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.