KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
nov 26, 2014

PEPERNOTEN

Suiker- en tarwevrije pepernoten

Suiker- en tarwevrije pepernoten

Sinterklaas

Tegenwoordig liggen in Augustus al de zakken vol met snoepgoed van Sinterklaas in de winkels. Ik vind dit eigenlijk belachelijk en het horen bij de donkere dagen van het jaar. Daarom neem ik me elk jaar voor om pas als de Sint in het land gearriveerd is, het tijd wordt om dat lekkers te eten.

Favoriete pepernoten

Ik heb een zwak voor chocolade-pepernoten. Sinds een aantal jaar heb ik met mezelf de afspraak gemaakt om in de hele Sinterklaas periode één zak van deze pepernoten op te mogen eten en niet helemaal los te gaan. Door deze afspraak met mezelf lukt het me ook om me hier aan te houden. Mijn behoefte is dan bevredigd en daar blijft het dan ook bij.

Gezonde alternatieven

De pepernoten uit de winkel bestaan echter voornamelijk uit suiker, glucocefrusctose-stroop, transvetten en heel veel e-nummers. Niet al te best dus. En nu ook mijn peuter het fenomeen Piet en Sint, met bijhorend snoepgoed ontdekt heeft, ga ik dus op zoek naar alternatieven voor hem en voor mezelf. Daarom bakte ik deze pepernoten, die vrij zijn van tarwe, zuivel en veel onnodige toevoegingen. Er zit kokosbloesemsuiker in, dus het blijft natuurlijk een traktatie en niet iets waar je eindeloos van kunt blijven eten.

PEPERNOTEN

Ingrediënten

  • 100 gram volkorenspeltmeel
  • 100 gram havermout, fijngemalen in keukenmachine
  • 100 gram gesmolten extra virgin kokosolie
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 1/2 el speculaaskruiden
  • 1 eigeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

 

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 C. Maal de havermout fijn in de keukenmachine. Meng vervolgens het havermeel met het speltmeel, de speculaaskruiden en het bakpoeder in een beslagkom. Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, het vanille-extract, de suiker en het eigeel goed door elkaar. Voeg vervolgens langzaam het meel bij de vochtige ingrediënten en kneed het tot een stevig deel. Zet het deeg vervolgens een uur in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes van het deeg. Leg ze op de bakplaat en bak ze gedurende 10 – 12 minuten gaar.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

 

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.