KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
apr 10, 2015

QUINOASALADE MET RODE BIET EN FETA

Dit recept wilde ik al een tijdje met jullie delen. Maar ja het ontbrak me aan foto’s. De eerste keer dat ik het maakte was het ontzettend lekker, maar vergat ik foto’s te nemen. De keer erna gaf ik vriendlief instructies om het recept te maken. Dat lukte zeer zeker, maar zijn  presentatie liet nog wat te wensen over.  Nu is het ook lastig om dit recept smakelijk op de foto te zetten omdat de bietjes de quinoa snel laten verkleuren. Maar driemaal is scheepsrecht en het is gelukt deze lekkere quinoasalade op de gevoelige plaat vast te leggen.

quinoasalade met rode biet

Quinoa, je spreekt het uit als kien-wa, is de laatste jaren in opkomst in Nederland. Tot een paar jaar terug had nog bijna niemand, behalve de echte geitenwollensokkentypes van weleer, van dit zaadje gehoord. De inwoners van Peru en Bolivia eten het al decennia. Door de grote toegenomen vraag rees de prijs van quinoa het afgelopen jaar (ook letterlijk) de pan uit. Je betaalt nu zo’n €5,- voor 500 gram.

Quinoa is net zoals een zogenaamd pseudograan. Wat dat precies is, leg ik uit in dit recept voor boekweitrisotto. Quinoa heb je in verschillende kleuren, zoals wit, zwart en rood, afhankelijk van het gekozen ras. Quinoa is dus net zoals rijst, boekweit en amaranth glutenvrij en dus voor mensen met glutenintolerantie en geschikte vervanger van graan. Ook zitten de zaden vol met vitamine B, E en de mineralen als ijzer, koper en magnesium. Door de vele vezels geeft quinoa ook een verzadigd gevoel en zijn ze ook goed voor een goede darmflora. Tenslotte bevat quinoa volop eiwitten en aminozuren. Dit maakt quinoa tot een volwaardige eiwitbron, net zoals eieren, vis, vlees en zuivel.

quinoasalade met rode biet

Samen met de rode biet, knolselderij, feta en sinaasappel heb je dus een zeer voedzame en vullende maaltijdsalade. Deze is prima geschikt voor het diner. En ideaal om een grote hoeveelheid van te maken zodat je ook nog een portie overhoudt om mee te nemen als lunch. Bij een van mijn favoriete lunchrooms Bij Lot, hebben ze ook een salade met quinoa en rode biet op de kaart staan maar dan met rabarber en blauwe kaas. Dit ga ik zeker ook nog een keer maken.

QUINOASALADE MET RODE BIET EN FETA

Ingrediënten

  • 180 gram quinoa
  • 100 gram feta (lees het etiket en kijk dat deze van echte schapenmelk gemaakt is)
  • 1 teen knoflook
  • 4 rode bietjes
  • 1/4 knolselderij
  • 1 rode ui
  • 2 sinaasappels
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 C. Schil de bietjes en de knolselderij. Snijdt deze in kleine blokjes. Bedek een bakplaat met bakpapier.  Doe in een schaalt een scheutje olijfolie samen met de uitgeperste teen knoflook en doe er vervolgens de in blokjes gesneden rode biet en knolselderij bij. Hussel ze goed door en zorg ervoor dat ze allemaal een laagje olie bevatten. Verdeel ze vervolgens over de bakplaat en rooster ze in de oven voor zo’n 30 minuten.

Kook daarna de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voordat je quinoa kookt moet je deze altijd goed schoonspoelen.

Pel één sinaasappel, verwijder de witte schil grondig en snijdt de partjes in kleine stukjes. Dit doe je vervolgens ook met de feta.

De andere sinaasappel pers je uit in een bakje. Aan dat bakje voeg je de azijn en de olijfolie toe om een lekkere dressing te maken.

Wanneer de quinoa klaar is, giet je deze af en doe je hem in een mooie salade schaal. Haal daarna de biet en knolselderij uit de oven en schep deze voorzichtig door de quinoa. Voeg daarna de sinaasappelstukjes toe en doe de dressing erdoorheen. Strooi tenslotte naar eigen smaak de blokjes feta over de salade.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.