KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
aug 4, 2014

ZANDKOEKJES VAN SPELT

spelt_zandkoekjes

SPELT-ZANDKOEKJES

Wat is er lekkerder dan een koekje bij de thee of koffie? Vaak is het lastig om je tot één koekje te beperken. Althans dat is mijn ervaring. Wanneer je behoefte hebt om je zoete trek te stillen, is het zaak ervoor te zorgen dat je gezonde alternatieven in huis hebt. Deze koekjes zijn daarvoor ideaal. Je kunt ze nemen op het moment dat je zin hebt in wat zoetigheid en zo voorkom je dat je gaat graaien en je zwicht voor ongezonde alternatieven.

Slechts vier ingrediënten

Vul dus je koektrommel met deze lekker suikervrije koekjes en je hebt een gezond tussendoortje binnen handbereik. Ze zijn super simpel om te maken, ze bevatten slechts 4 ingrediënten. Ook heel leuk om samen met je kids te bakken en daarna lekker op te peuzelen.

SPELT-ZANDKOEKJES

Ingrediënten

  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 150 gram koude biologische roomboter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eigeel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 C. Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg tot een bal en verpak het in folie en laat het minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Rol vervolgens het deeg uit op een met meel bestoven keukenblad uit to een lap. Steek met een omgekeerd glas of uitsteekvormpjes de koekjes uit de lap. Kneed het resterende deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit. Ga door tot al het deeg opgebruikt is. Bak de koekjes in de oven voor 15-20 minuten.
Eet smakelijk!
Glutenvrije variant
De koekjes zijn gemaakt met speltmeel. Dit meel is tarwevrij, maar niet glutenvrij. Wil je graag een glutenvrije versie maken, dan kun je het speltmeel vervangen door een mix van boekweit-, amandel- en rijstmeel te maken. Door het gebruik van glutenvrije melen plakt het deeg minder goed (omdat er geen gluten inzitten). Je kunt er dan eventueel wat honing of agavesiroop aan toevoegen om het deeg te laten “plakken”.

Eiwit over?
Omdat ik niet van verspilling houd, kun je van het eiwit bijvoorbeeld meringue maken. Je kunt dan met de hand of in de keukenmachine in een schone (vetvrije) kom het eiwit stijf kloppen. De eiwitten zijn goed stijf als je de kom op zijn kop kunt houden en de eiwitten blijven hangen. Daarna voeg je 25 gram kokosbloesemsuiker toe en klop je door totdat je een zacht en glanzend geheel hebt (je voelt geen korreltjes suiker meer als je een beetje tussen je duim en wijsvinger wrijft). Schep daarna rondjes op het bakpapier en bak ze in de oven voor 60 minuten op 110 graden. Je krijgt dan mooie kleine meringues. Helaas probeerde ik gisteren te multi-tasken (wat dus niet werkt) en stond mijn oven te hoog waardoor de meringues bruin en niet luchtig meer waren, dus een foto volgt een volgende keer.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN GELUKKIG GEWICHT EN ENERGIEK LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

One response on “ZANDKOEKJES VAN SPELT

  1. Suzanne Vosters schreef:

    Ik heb even op je site gekeken, er staan lekkere recepten op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.