KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mrt 6, 2015

STAMPPOTJE MET RAAPSTEELTJES

Dankzij mijn biologisch groentepakket heb ik afgelopen jaar al de raapsteeltjes ontdekt. Het is een groente die echt in het voorjaar thuishoort. En laat die nu weer voor de deur staan! Ik zette de seizoensgroenten en -fruit van Maart hier voor je op een rijtje. Ik moet eerlijk bekennen dat voordat we dit abonnement hadden ik nog nooit raapsteeltjes gegeten had. Dankzij de bijgevoegde recepten kwam ik op het idee om er een lekker voorjaarsstampotje mee te maken.

Voorjaarstamppot?

Eigenlijk kun je stamppotjes het hele jaar rond eten. Dat is wel redelijk nieuw voor me. Van thuis uit ben ik wel opgegroeid met de welbekende stamppot boerenkool of rauwe andijvie en ook hutspot stond regelmatig op tafel. Van die laatste variant ben ik om eerlijk te bekennen niet zo’n fan. Maar denk je aan de winter dan denk je aan stamppot en erwtensoep nietwaar? Maar ook in alle andere seizoenen kun je prima stamppotjes maken als je de winterse groenten vervangt door andere groenten uit het seizoen, zoals bijvoorbeeld veldsla, prei of dus raapsteeltjes. Raapsteeltjes

Wat zijn raapsteeltjes eigenlijk? 

Raapsteeltjes zijn het loof van meiknolletjes (die ik dus ook nog nooit gegeten heb). Ze worden in bepaalde regio’s ook wel keeltjes genoemd. Het zijn langwerpige blaadjes met spitse puntjes op een hele dunne knapperige steel. De smaak is licht pittig wat ik lekker vindt. Net zoals bij rucola bijvoorbeeld. Je kunt het op vele manieren klaarmaken, zoals bijvoorbeeld deze stamppot. Maar ook kun je de raapstelen stoven of roerbakken en ook als basis van een gevulde salade zijn ze prima geschikt.

Makkelijke kost

Dit gerecht is super makkelijk, net zoals eigenlijk alle stamppotjes. Je kunt er eindeloos mee variëren. In dit recept gebruikte ik gewone aardappelen mét schil. Wel gebruik ik biologische aardappelen omdat deze niet de schadelijke bestrijdingsmiddelen bevatten. En de schil bevat juist heel veel extra voedingswaarde. Heb je geen biologische aardappelen dan kun je ze beter schillen. Zonder schil wordt het zetmeel uit de aardappelen door het lichaam nog sneller omgezet in glucose. Je kunt ook zoete aardappel, pastinaak of knolselderij gebruiken als vervanger van aardappel in stamppotjes. Vaak wordt gedacht dat de zoete aardappel ‘gezonder’ is, maar dat is niet helemaal waar. Ze bevat meer vitaminen en mineralen maar ook méér koolhydraten dat de old school variant. Je kunt er op I’m a foodie meer over lezen . Zoals met alles geldt ook hier dat variatie belangrijk blijft!

STAMPPOTJE RAAPSTEELJES

Ingrediënten

  • 1 kilo (biologische) aardappelen
  • 3 bossen raapsteeltjes
  • 1 rode puntpaprika
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 ui
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el karwijzaad
  • 3 el (plantaardige) melk
  • mespunt roomboter
  • snuf (keltisch) zout
  • peper

Bereidingswijze
Bereiden: Was de aardappelen goed en breng ze daarna in ruimt water aan de kook. Was de raapsteeltjes heel goed. Snijdt daarna de blaadjes van de steeltjes af. Pel en snipper de ui. Was de paprika en verwijder de zaadlijst. Snijdt deze vervolgens in kleine blokjes. Fruit de ui kort in een pan met wat (kokos)olie. Bak daarna de paprika mee. Voeg daarna de raapsteeltjes toe. Ze slinken snel, dus bak ze kort mee.

Giet de aardappels af als deze gaar zijn. Vang een beetje van het kookvocht op. Stamp de aardappels samen met een eetlepel kookvocht, de plantaardige melk en de roomboter tot een romige puree. Schep daarna het raapsteeltjes mengsel door de puree, samen met de kruiden, het karwijzaad en in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes. Voeg naar smaak nog een snufje zout en peper toe. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.