KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mei 22, 2015

VEGETARISCHE BONENBURGERS

Bonenburgers zijn een mooie vleesvervanger. Wij zijn hier thuis namelijk flexitariërs. Flexi-wat? Misschien ben jij het onbewust ook wel. Flexitariërs zijn mensen die minimaal één dag per week geen vlees eten. Er zijn veel verschillende redenen om flexitariër te zijn of worden. Kiezen voor minder vlees en zuivel is beter voor het milieu, het dierenwelzijn en je gezondheid. Zeker als je het teveel aan vlees vervangt door het toevoegen van groenten aan je menu. Bijkomend voordeel is ook dat minder vlees eten goed is voor je portemonnee. Naast deze zette ik  nog een aantal tips op een rijtje om budgetproof gezond te eten..

vegetarische bonenburger

Ook kun je als je geen vlees eet de lekkerste gerechten op tafel zetten. Van het weekend had ik een grote zak kapucijners 24 uur geweekt en vervolgens zelf gekookt. Zo weet ik zeker dat ik geen onnodige toevoegingen binnenkrijg. Bij peulvruchten uit blik of glas is het daarom altijd goed het etiket te checken. De hoeveelheid leende zich om twee maaltijden mee te maken. Mijn vriend maakte er chili sin carne mee en bij mij werden het bonenburgers.

Met de rest van de kapucijners besloot ik op zondag aan het experimenteren te gaan. Eigenlijk had ik heel erg veel zin in een hamburger met frietjes. Toen plopte het idee op om zelf burgers te maken en deze kapucijners daarvoor te gebruiken. Ik deed inspiratie op en kwam uiteindelijk op dit recept uit. We combineerden ze samen met frietjes van zoete aardappel met rozemarijn. Maar deze knolselderij-frietjes  zouden volgens mij ook een goede combi zijn.
Kies je toch liever een traditionele homemade burger van vlees? Dat kan, het recept vind je hier.

vegetarische bonenburger

VEGETARISCHE BONENBURGERS

Ingrediënten

  • 450 gram kapucijners
  • 4 el havermout
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el (suikervrije) tomatenketchup
  • 1 el paprikapoeder
  • snuf himalayazout
  • 3 a 4 druppels tabasco

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Was de wortel en bleekselderij. Hak deze vervolgens samen met de ui en de knoflook heel fijn in de keukenmachine. Ik gebruikte deze keer het hakmolentje dat bij mijn staafmixer zit.

3. Doe de fijngehakte groenten samen met de kapucijners, tomatenketchup, paprikapoeder, tabasco en het zout in een kom en pureer het met een staafmixer fijn. Ik liet wel wat kleine stukjes bonen zitten.

4. Voeg tenslotte de havermout toe en meng dit door het mengsel.

5. Met je handen maak je daarna 6 grote burgers van het mengsel. Leg ze daarna voor zo’n 15 minuten in de koelkast zodat ze wat steviger worden.

6. Daarna leg je de burgers op de bakplaat en schuif je ze in de voorverwarmde oven. Draai ze na zo’n 10 minuten om en bak ze daarna nog zo’n 10 minuten.

7. Haal de burgers uit de oven en serveer ze met een salade, een broodje of eet ze zo op. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

One response on “VEGETARISCHE BONENBURGERS

  1. Hosting schreef:

    Ik ben gek op bonenburgers. Thuis maak ik ze meestal met als hoofdbestanddeel kidneybonen, maar zo n bonenmix is ook een goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.