KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 20, 2015

ZUURKOOLTAART

Deze week zat er verse zuurkool in mijn groentepakket. Net zoals de portabella’s die ik gebruikt heb om een heerlijk recept van gevulde portabella’s mee te maken. Hier thuis zijn we alle drie gek op zuurkool. Zelfs al maak ik het alleen maar warm en doe ik er verder niets mee (zoals zoeten met appelsap bijvoorbeeld) dan eet mijn peuter het met heel veel smaak op. Dat maakt mij als moeder natuurlijk blij, zeker omdat zuurkool héél gezond is.

ZUURKOOLTAART

ZUURKOOLTAART

Gezonde eigenschappen zuurkool

Zuurkool is een gefermenteerd product. Van witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern (pit) wordt verwijderd. De bladeren die overblijven worden heel fijngesneden en gezouten (met ongeveer 1,5 % zout). Dit doet men tegenwoordig in grote voorraadputten die luchtdicht worden afgesloten door het met water gevulde plastic zakken overheen te leggen. Op deze manier start het fermentatieproces. Tijdens de fermentatie worden zetmeel en suiker omgezet in melkzuurbacteriën. Deze zogenaamde lactobacteriën komen in onze eigen darmen erg veel voor. Het eten van zuurkool versterkt dus onze darmflora. Tevens bevat zuurkool heel veel vitamine C. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C wat heel dicht in de buurt komt van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 70 mg. Daarnaast is het rijk aan vezels en is het door het zwavelgehalte ook ontsmettend. Het moge dus duidelijk zijn dat zuurkool uitermate geschikt is voor een gezond voedingspatroon.

Zuurkoolvariaties

Nu eten wij zuurkool dus regelmatig. Vaak maak ik er een stamppotje van. Dat kan met gewone aardappels zijn. Ja die eet ik gewoon. Al is dat niet heus al te vaak. Maar ook gebruik ik zoete aardappel (ook wel bekent onder de naam bataat) en wat eigenlijk helemaal geen aardappel is of anders knolselderij of pastinaak als vervangers van aardappel in stamppotjes. Heb jij dat al wel eens geprobeerd? Hartstikke lekker en het fijne is dat door deze groenten in plaats van aardappels te gebruiken je wel heel makkelijk aan de dagelijkse portie groenten komt. Ook een ovenschotel met zuurkool, gehakt en aardappelpuree is van thuis uit altijd een succesnummer. Maar deze keer wilde ik eens wat anders proberen. En dat is gelukt!

ZUURKOOLTAART

Ingrediënten

  • 500 gram uitgelekte zuurkool
  • 3 eieren
  • 3 el rozijnen
  • 150 ml haverroom (of een andere plantaardige room)
  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 2 el havermout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een springvorm met bakpapier. Prak de rijpe banaan. Doe deze vervolgens met het kikkererwtenmeel, 1 ei, de havermout, kurkuma, gemberpoeder en olijfolie in een beslagkom en kneedt dit tot een samenhangend deeg. Vervolgens bedek je de bodem van de springvorm met het deeg. Zet de taartbodem voor 15 minuten in de oven.

Doe de zuurkool in een fijne vergiet en druk deze met de bolle achterkant van een lepel helemaal uit totdat het vocht er helemaal uit verdwenen is. Vervolgens stop je de zuurkool in een kom en meng deze met de rozijnen. Klop in een schaaltje de eieren los en voeg daar de haverroom aan toe.

Haal de bodem uit de oven. Vul de taartvorm nu met het zuurkool-rozijnenmengsel. Giet daar het eiermengsel overheen zodat de zuurkool helemaal bedekt is. Zet de zuurkooltaart vervolgens nog zo’n 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

TIP:
Wil je een glutenvrije variant? Gebruik dan glutenvrije haver en vervang de haverroom door bijvoorbeeld rijstroom, kokosroom of slagroom als je zuivel verdraagt.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *