KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 9, 2015

APPELTAART VAN SPELT (suikervrij)

Mijn number 1 taart

Van de week heb ik weer een extra kaarsje op mijn verjaardagstaart uit mogen blazen. Op Facebook deelde ik dat ik alleen taartjes uit mijn top 5 eet. Het werken met favorietenlijstjes helpt mij om op uitzonderingsmomenten zoals verjaardagen heel bewust te kiezen voor datgeen wat ik écht heel lekker vind. En zoals je misschien wel raad staat bij mij Appeltaart op nummer 1! Daarom heb ik op mijn verjaardag een appeltaartje uit de oven gegeten als toetje bij een dinertje buiten de deur.

APPELTAART VAN SPELT

APPELTAART VAN SPELT

Gezonde variant

Ik vierde echter ook samen met mijn familie. Daarom ben ik de keuken in gedoken om voor hen lekkere en verantwoorde taartjes te bakken. Het is deze appeltaart en zelfgemaakte monchoutaart geworden. Ik wil graag ook taartjes maken die suikervrij zijn, zeker ook omdat mijn peuter heel graag op het feestje van zijn mama een taartje wilde eten. En ook kan ik zo mijn gasten laten ervaren dat je ook hele lekkere taartjes kunt maken die niet bomvol zitten met allerlei toegevoegde suikers. En dat is gelukt want ik heb ze gevraagd of ze vonden of deze taart een plekje op de website verdiende en ze antwoorden volmondig met JA! Dus ook voor jullie het recept van deze overheerlijk appeltaart.

APPELTAART VAN SPELT

Ingrediënten:

  • 300 gram speltmeel (volkoren)
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 2 el water
  • 1 kilo appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 tl appeltaartkruiden of kaneel
  • 2 tl versgeperst citroensap
  • snuf zout
  • eventueel 1 tl kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een springvorm in met boter. Doe de gedroogde abrikozen samen met het water in de keukenmachine en maal ze fijn tot er een plakkerige massa ontstaat. Voeg vervolgens het meel en het zout toe en mixt het geheel goed door. Snijdt de boter in kleine stukjes en voeg deze toe en kneed tot een gelijkmatig deeg in de keukenmachine of met je handen.

Daarna schil je de appels, maak je er partjes van en snij je ze vervolgens in plakjes. Voeg aan de appelpartjes de rozijnen, appeltaartkruiden en citroensap toe. Eventueel kun je als je van zoet houdt nog een tl kokosbloesemsuiker toevoegen.

Neem driekwart van het deeg om de springvorm te bekleden. Dat kun je gewoon met de hand doen en het deeg over de bodem en de randen uit te drukken. Stop daarna het appelmengsel in de beklede springvorm. Vrom van hat overgebleven deeg strengen. Deze leg je daarna in ruit of strepen over de appeltaart.

Bak de taart in de oven voor zo’n 30 minuten op 180 C tot de appeltaart mooi gaar en lichtbruin is. Eet smakelijk!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.