KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
aug 24, 2016

BORSTVOEDING GEVEN: MIJN EIGEN VOORS EN TEGENS

Deze keer een persoonlijk artikel over mijn eigen ervaringen met het geven van borstvoeding. Het wordt iedere aanstaande moeder tijdens de zwangerschap duidelijk gemaakt dat na de geboorte van je kindje borstvoeding, de beste voeding is die je kindje kan krijgen. Dat is het advies van de wereldgezondheidsorganisatie.  Iedere moeder is echter vrij om zelf te bepalen wat zij het beste vindt voor haar kindje. Ik geloof er echt in dat je als moeder met alle liefde van de wereld enkel doet wat jij doet dat het beste is voor je kind(eren). Persoonlijk heb ik mijn oudste zoon 1,5 jaar gevoed en ook mijn baby van zeven maanden geef ik momenteel nog de borst.

Mijn keuze voor borstvoeding

Het geven van borstvoeding heeft volgens mij namelijk vele voordelen. Bij de keuze voor borstvoeding na de geboorte van mijn oudste speelden argumenten uit het informatiemateriaal dat ik gelezen had en de voorlichtingsavond die ik bezocht had een doorslaggevende rol.  Allereerst natuurlijk de perfecte samenstelling van voedingsstoffen in moedermelk. In moedermelk zit precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je baby nodig heeft om te groeien en een immuunsysteem op te bouwen. Maar ook andere voordelen voor de baby zoals het minder vaak verkouden zijn, een kleinere kans op een maagdarminfectie, kleinere kans op gaatjes in de tanden, minder kans op allergieën of een hoger IQ. Maar ook een hogere kans op een postnatale depressie, minder kans op bepaalde types gynaecologische kanker een hoge bloeddruk voor mij als moeder heb ik meegenomen in mijn keuze. Maar bovenal was het een instinctief gevoel dat moeder natuur het zo bedoeld heeft om door middel van voeding uit je eigen lichaam je kindje te laten groeien.

Borstvoeding gaat niet vanzelfborstvoeding

Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat borstvoeden geen vanzelfsprekenheid is. Bij mijn oudste ging het afgezien van de eerste twee weken waar hij maar moeilijk terug op geboortegewicht kwam, vrij makkelijk. Geen tepelhoedjes, kloven, borstontstekingen, altijd lekkende borsten of andere voedingsellende waar mijn vriendinnen mee te kampen kregen. Ik had vantevoren echt niet kunnen bedenken dat ik uiteindelijk 1,5 jaar zou voeden. Maar daar waren we allebei gelukkig mee.

Ieder kind is anders

Over borstvoeden voelde ik mij goed en zeker en dus nam ik mij bij mijn tweede ook voor om weer borstvoeding te geven. Zo gezegd, zo gedaan dacht ik. Mijn beide jongens dronken direct na de keizersnede uit de borst en de voeding kwam bij beiden ook gelijk op gang.  Maar al snel begonnen de problemen. Weken van onrustig drinken aan de borst volgden. Het begon met een hardnekkige spruw, waar we van alles voor geprobeerd hebben. Ik heb mijn eetpatroon nog meer verscherpt, dus weken geen suikers gegeten om de groei van de schimmel (want dat is spruw) te beperken. Daarbij ondersteuning gezocht bij een haptonoom, wat uiteindelijk de spruw wel deed verminderen maar de onrust bij mijn kindje niet. Uiteindelijk was er een opmerkzame huisarts die na 4 maanden constateerde dat zijn tongriempje wel eens te kort zou kunnen zijn. Na het klieven door een KNO-arts in het ziekenhuis en een week van enkel kolven en flesjes drinken ging het drinken uit de borst gelukkig beter.

Oorzaak onrustige baby

Toch bleef mijn zoontje onrustig en huilde hij veel. Hij liet ook veel scheten die stonken als een volwassene. Aangezien mijn beide jongens keizersnede kindjes zijn, dacht ik dat deze darmkrampjes bij hem daarom langer dborstvoedinguurden. Want kinderen die via een keizersnede geboren zijn, krijgen niet de darmflora door hun moeder mee zoals bij een natuurlijke geboorte. Ik nam daarom zelf tijdens mijn zwangerschap en gaf hem daarom vanaf het begin van de geboorte speciale prebiotica. Maar de scheten en vele krampjes bleven. Daarom ook de hulp van osteopaat ingeschakeld die zijn darmpjes en nekje losser heeft gemaakt. Inmiddels is duidelijk geworden dat mijn zoontje hoogstwaarschijnlijk koemelkallergie heeft wat ook zijn onrustige gedrag en scheten verklaard. Dat betekent dat ik inmiddels ook een koemelk – en geitenmelkvrij eetpatroon volg.

Goed voor jezelf zorgen

Het is dus een ware zoektocht geweest, die ons allemaal behoorlijk wat energie gekost heeft. Ik heb de afgelopen maanden ook regelmatig een traan gelaten vanuit onmacht, frustratie en vermoeidheid. Zo zie je maar dat verwachtingen die je vooraf hebt heel anders kunnen uitpakken. Ik wilde met dit artikel andere (aanstaande) moeders een hart onder de riem steken. Als het voeden van je kindje niet gaat zoals je wilt dan kan dat je aardig onzeker maken en uitputten. En als moeder wil je niets liever dan dat het goed gaat met je baby (en met jezelf). Een op maat gemaakte babymanual zou soms echt een uitkomst zijn. Om zelf niet helemaal oververmoeid te raken, probeer ik goed voor mezelf te blijven zorgen. Dat betekent in mijn geval dat ik zo gezond mogelijk probeer te eten, dat ik twee maanden geleden weer gestart ben bij de sportschool en dat mijn vriend en ik twee weken geleden heerlijk een nachtje in een hotel geslapen hebben om even bij te kunnen tanken. Want het is zo belangrijk om jezelf en elkaar niet uit het oog te verliezen in deze little kids fase.

Voor- en nadelen borstvoeding

Ondanks alle obstakels ben ik blij dat ik nog steeds borstvoeding geef. Maar ik ben het er helemaal mee eens dat borstvoeding niet ten koste van alles moet gaan. Het belangrijkste is dat jij een liefhebbende, ontspannen mama voor je kindje(s) kunt zijn. Al weet ik heus wel dat dit heus niet altijd reëel is. Toch zet ik graag mijn voor- en nadelen van borstvoeding voor jou op een rijtje:

Borstvoeding voordelen

– altijd beschikbaar
– op juiste temperatuur
– gratis
– minder spullen meenemen als je ergens heen gaat
– geen flesjes steriliseren
– je kunt je kindje voeden op verzoek
– er zit geen maximum aan de hoeveelheid voeding die je mag geven
– het bevat exact de juiste voedingsstoffen
– de voeding past zich aan de situatie aan, bij warm bijvoorbeeld ‘wateriger’
– fijn als troostmiddel
– ideaal moeder-baby momentje
– versterkt de band tussen jouw en je kindje
– bevorderd de smaakontwikkeling, moedermelk smaakt elke keer anders op basis van wat je als moeder eet
– niet van tevoren bedenken hoelang je onderweg bent, zolang je genoeg luiers hebt hoef je niet naar huis

Borstvoeding nadelen

– je partner of je omgeving kan het niet van je overnemen (zeker die eerste intensieve weken)
– je kunt niet meten hoeveel je kindje drinkt
– je moet rekening houden met wat je eet (geen alcohol, scherpe kruiden of bepaalde allergenen zoals melk, soja, tarwe)
– gevaar voor borstontstekingen, kloven en spruw
– het kost energie, ongeveer 500 kcal extra per dag
– kolven als je werkt of ergens heen wilt zonder baby

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met borst of flesvoeding? Wat heeft je voorkeur? Hoe ging het? Hoe zorg jij goed voor jezelf als mama? Laat het in een reactie onder dit bericht weten.

 

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

2 responses on “BORSTVOEDING GEVEN: MIJN EIGEN VOORS EN TEGENS

  1. Sacha schreef:

    Ik heb nooit getwijfeld tijdens mijn eerste zwangerschap, mijn lichaam maakte die melk immers niet voor niks aan. Borstvoeding moest het worden. En dat werd het ook, een jaar lang. Ook bij mijn tweede. Kolven, spruw en andere ongemakken heb ik nooit als nadeel ervaren. Het kolven was een rust momentje op mijn werk, ook al werd dat niet door alle collega’s begrepen . Ik heb wel gemerkt dat de buien wereld er meer problemen mee had wanneer ik ergens ging voeden. Maar dat was hun probleem. Borstvoeding geven is niet voor iedereen vanzelf sprekend, maar als het wel lukt is het 1 van de mooiste dingen die je als moeder kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.