KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mrt 15, 2015

DIËTEN WERKT NIET ALS JE BLIJVEND GEWICHT WILT VERLIEZEN!

In mijn coachingspraktijk zie ik met name dames (en soms een heer) die vaak al hun hele leven een strijd voeren met hun gewicht. Wellicht is dit voor jou ook herkenbaar? Je bent niet blij met je lichaam en gewicht en besluit op dieet te gaan. Je begint vol enthousiasme en je boekt resultaat. Je valt af en je voelt je beter. Dit houdt je zo een aantal weken vol. Toch komt er dan dat moment dat het je niet langer lukt om nee te zeggen tegen alle verboden verleidingen. Je vervalt weer in je oude patronen en het gewicht dat je verloren bent komt er weer bij. Soms met nog wat extra kilo’s als extra bonus. Je bent boos op jezelf omdat je gefaald hebt. Je laat je gaan, “want het maakt nu toch niets meer uit”. Aan de buitenwereld laat je weten dat het je niets kan schelen en dat het allemaal wel goed gaat. Totdat je weer besluit dat het tijd wordt om weer te gaan diëten en dan begint dezelfde cirkel weer op nieuw.

Extreem gewichtsverlies

Diëten lijkt dé oplossing

Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten en afvalmethodes. Ook zijn er talloze hulpmiddeltjes op de markt die jou doen geloven dat jij snel en makkelijk zonder inzet gewicht zult verliezen. Dit is echter te mooi om waar te zijn. Een tijdelijk middel zal niet voor een structurele oplossing kunnen zorgen. Op gewicht blijven is een ingewikkeld proces waarbij hormonale, mentale, neurologische en emotionele processen een rol spelen. Je lichaam is zo gewend om dik te zijn dat het kan lijken alsof jouw lijf de verloren kilo’s weer aan wil vullen. Je lijf heeft heel lang in de VET-stand gestaan en wil daar graag blijven.

Overgewicht: je eigen schuld?

Dat het structureel op gewicht blijven en definitief afrekenen met je overgewicht geen makkelijke klus is, vinden veel mensen moeilijk te accepteren. Vaak wordt het door zowel henzelf als de omgeving ook gezien als een teken van zwakte. Helaas ervaren mensen met overgewicht het als een vorm van persoonlijk falen. Dit is niet terecht. Je bent niet slap, lui, ongedisciplineerd of wat voor ander stereotype wat je voor ‘dik of te zwaar’ kunt gebruiken. Je aanleg en omgeving zorgen ervoor dat je uiteindelijk te zwaar wordt. Je lichaam kan in de VET-modus terecht gekomen zijn en zet dan alle processen in het werk om vet op te slaan en dus dik te blijven.

Onbewuste processen in een dik lichaam

De meeste eetbeslissingen die we dagelijks nemen worden onbewust gemaakt. De vrije wil die we lijken te hebben wat betreft onze (eet)beslissingen, blijkt veel kleiner te zijn dan we denken. Het is bijvoorbeeld zo dat iemand die te zwaar is onbewust gedrag vertoont om heel zuinig met energie om te gaan. Dit doet je lichaam om (vet)reserves op te bouwen en energie te behouden. Ook liet een studie zien dat wanneer mensen slank zijn en ze overvoerd worden ze spontaan meer gaan bewegen. Een ander experiment toonde aan dat slanke mensen minder eten als ze langzamer eten. Mensen met overgewicht daarentegen gingen in dezelfde situaties juist niet minder eten en ook niet meer bewegen. Dit lijken geen bewuste keuzes te zijn, maar mechanismen van jouw ‘dikke lichaam’ om in dezelfde modus te willen blijven. Bij mensen met overgewicht werken de mechanismen duidelijk anders dan bij slanke mensen. Het is dus veel te makkelijk om te stellen dat dikke mensen geen discipline hebben, lui en zwak zijn. Bron: Fit zonder fabels en The gabriel method .

Ik kan er niets aan doen, dus ik doe niets?

Dat jij wellicht door aanleg, omgevingsfactoren enzovoort dik bent, wil niet zeggen dat je het maar zo moet laten. Je bent het resultaat van alles wat je gevormd heeft. Inzicht daarin kan je helpen om je probleem aan te pakken. Jouw taak is misschien geen gemakkelijke, maar wel een haalbare. Daar weet ik als ervaringsdeskundige alles van. Ik ben 50 kilo afgevallen en blijf nu op gewicht. Je kunt wel degelijk een fit lichaam bereiken. Misschien vraagt het meer werk dan voor een slank iemand, maar dat mag geen excuus zijn.

Waar kun je mee beginnen?

Als eerste stop je met lijnen! De stress van jezelf dwingen om minder te eten, of jezelf alleen maar dingen te ontzeggen zorgt voor hormonale en chemische veranderingen in je lichaam. Deze veranderingen zorgen er juist voor dat je lichaam in de vetopslagstand komt te staan. Lijnen stuurt namelijk deze boodschap naar je hersenen: ‘Er is niet genoeg voedsel’. Je kunt maar beter elke overgebleven calorie in vet omzetten, want we weten niet wanneer ons volgende maaltje geserveerd wordt’.

Het alternatief voor diëten: begin met jezelf te voeden

Maar wat moet je dan doen als diëten niet werkt? Juist ja, eet meer echte voeding. En wat bedoel ik daar mee? Echte voeding is alles wat we vóór onze zogenaamde beschaving aten en wat je oma als voeding zou herkennen. Dus vers fruit en groenten, rauwe noten en zaden, biologisch vlees van grasgevoerde dieren, kip en vis. Begin met het toevoegen van deze voeding aan jouw voedingspatroon. Wanneer jij je lichaam voedt, zal het uiteindelijk niet dik meer willen zijn.

diëten werken niet

Voeding is meer dan alleen eten

Voeding is zoveel meer dan alleen datgeen wat je in je mond stopt. Ook op mentaal vlak kun je jezelf voeden. Kies voor positieve gedachten en wees liefdevol naar jezelf. Ontdek je valkuilen en leer om anders te denken. Luister naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Wat voedt je nu echt? Ofwel; wat maakt je echt gelukkig en blij? Wees ook actief, beweeg voldoende en zorg voor genoeg ontspanning. Zet kleine stapjes en houdt het leuk voor jezelf. Gun jezelf de tijd, want ook die kilo’s zijn er niet binnen één dag of week aangekomen en het kost ook tijd om ze weer te verliezen. Maar als je liefdevol naar jezelf bent en leert voelen wat jij echt nodig hebt in jouw leven dan zul je merken dat wanneer je lichter gaat leven, jouw lijf ook letterlijk lichter wordt.

Hulp nodig?

Ben jij het diëten en het bijbehorden gejojo echt zat? Maar lijkt het je lastig om te ontdekken wat jouw echte oorzaken van je overgewicht zijn en kun je wel wat hulp gebruiken, dan help ik je graag om jouw weg hierin te vinden! Bel of mail me voor meer informatie hoe ik jou zou kunnen helpen. Of vraag een gratis healthy kickstart gesprek aan. Dan starten we meteen met jouw weg naar een gezond gewicht waar jij je helemaal happy bij voelt.

Bron foto’s: Pixabay

WIL JIJ MEER INSPIRATIE OM EEN GELUKKIG GEWICHT TE BEREIKEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.