KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mrt 2, 2015

ETEN MET DE SEIZOENEN – GROENTEN EN FRUIT IN MAART

 

GROENTEN IN MAART

Officieel moeten we nog een paar weekjes wachten voor de lente officieel begint, maar door al die eerste zonnestraaltjes van de afgelopen week krijg ik nu wel echt de lentekriebels. Een nieuw seizoen betekent ook dat er hier weer nieuwe groenten en fruit op het menu staan. Zoals jullie wellicht al in een van mijn vorige artikelen hebben kunnen lezen, ontvang ik wekelijks een biologisch groentepakket aan huis. Een van de belangrijkste redenen waarom wij dit abonnement hebben, is om door voor biologische groenten te kiezen we zo min mogelijk pesticiden en bestrijdingsmiddelen binnen krijgen. Deze zijn niet goed voor het milieu en ook niet voor ons lichaam. Ze zijn belastend en kunnen onze hormoonbalans verstoren, wat weer allerlei negatieve effecten kan hebben onder andere op onze vetverbranding.

Beter voor het milieu

Tegenwoordig zijn de meeste groenten en fruit het jaar rond beschikbaar. Je kunt misschien wel indenken dat dit niet bepaald milieuvriendelijk is. De groenten worden van heide en verre met het vliegtuig ingevlogen omdat we zo graag ook midden in de winter ook boontjes uit afrika op ons bordje willen hebben liggen. Het is dan ook veel beter om lokale seizoensgroenten te eten.

Nog meer voordelen seizoensproducten

Seizoensproducten zijn niet alleen beter voor het milieu. Ze zijn verser, smaken beter, bevatten meer mineralen en vitaminen en zijn ook nog eens veel goedkoper omdat ze niet in de kas gekweekt of van ver getransporteerd hoeven te worden. Ze horen dan ook thuis in een bewuste en gezonde leef- en eetstijl. Want dat betekent dat je ook aandacht hebt voor het milieu, de natuur en echte pure voeding.

FRUIT IN MAART

 

 

Groenten en fruit in maart

Hieronder vind je een overzicht van de seizoensgroenten en fruit van maart. Deze heb ik gebaseerd op de informatie afkomstig van de groente- en fruitkalender van Milieucentraal.

Groenten Fruit
Aardappel Appel
Aardpeer Banaan
Andijvie Grapefruit
Bleekselderij Limoen
Boerenkool Mandarijn
Chinese kool Meloen
Courgette Peer
Ijsbergsla Sinasappel
Knolselderij
Komkommer
Koolraap
Koolrabi
Pastinaak
Prei
Raapjes
Raapsteel
Radijs
Rammenas
Rettich
Rode biet
Rode kool
Rammenas
Ronde tomaat
Savooiekool
Schorseneren
Spinazie
Spitskool
Spruiten
Ui
Veldsla
Winterpostelein
Witlof
Witte kool
Wortelen
Zoete aardappel

 

Nieuwe groenten ontdekken

Door het groentepakket aan huis zijn wij hier veel meer met de seizoenen mee gaan eten. Dankzij dit pakket heb ik ook allerlei voor mij nieuwe groenten leren kennen. Zo heb ik de afgelopen maanden voor het eerst schorseneren, raapsteel, koolrabi en winterpostelein gegeten. Het daagt mij uit om nieuwe dingen te proberen, gerechten in keuken te bedenken en mijn smaakpalet uit te breiden. En op bovenstaand lijstje staan groenten als rammanas en rettich die ik nog moet gaan ontdekken. Misschien is het voor jou ook herkenbaar dat je vaak dezelfde groenten in je keuken terug vindt. Ik heb dat ook lang gehad, maar nu probeer ik ook zoveel mogelijk kleur in mijn leven te brengen door veel groenten te eten en volop te variëren in groenten en fruit. Ik ben benieuwd of jij al deze groenten wel eens gegeten hebt en welke jouw favorieten zijn? Leuk als je dat in een reactie laat weten.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.