KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
feb 11, 2015

GEEF JIJ HET GEZONDE VOORBEELD VOOR JE KINDEREN?

Natuurlijk vind iedere ouder gezondheid belangrijk voor zijn kind. Niemand wil zijn kind bijvoorbeeld opvoeden tot zwaarlijvige volwassene of uitputten door verkeerde voeding. Helaas gebeurt dit uit onwetendheid vaak genoeg. Een visie op gezondheid is wat dan bij ouders ontbreekt. Heb je wel een gezondheidsvisie dan is de kans groot dat jij je zelf gezond gedraagt en dit ook op je  kinderen overbrengt. Je leert hen dat ze op een gezonde manier voor zichzelf kunnen zorgen en geeft zelf het goede voorbeeld. Wanneer jij geen duidelijke visie hebt op welke plaats genotsmiddelen in jouw leven mogen hebben en hoe belangrijk bewegen voor je is, dan boks je elke dag op tegen nieuwe soorten koekjes, drankjes, games en televisieprogramma’s. Dat is heel vermoeiend om vol te houden.

 

Ben jij het goede voorbeeld?

Bij een gezonde visie op gezondheid gaat het in de kern om het geloof dat gezondheid een geschenk is van de natuur. Dit koester je door goed voor je lichaam te zorgen. Wanneer jij dat niet doet, zullen je kinderen die waarde ook niet meekrijgen. Door zelf wel het goede voorbeeld te geven toon je je kind dat gezondheid voor jou een keuze is. Door je manier van leven straal je uit dat je gezondheid belangrijk voor je is. Dat doe je door gezond te eten, aan beweging te doen en een goed slaappatroon te creëren voor jezelf en je kinderen. Echter niet voor iedere ouder is dit zo gemakkelijk omdat zij zelf nog ongezond met hun eigen lichaam omgaan. Vaak is een gebrek aan zelfrespect hiervan de oorzaak.

push-ups voorbeeld moeder kind

Gebrek aan zelfrespect

Zelfrespect is een basisvoorwaarde om gezond te kunnen leven. Want wat je respecteert, daar ga je zeer bewust mee om. Dus als je de status van je lichaam belangrijk vindt, ga je het niet belasten met eten dat je lichaam niet voedt. Je denkt na voordat je iets in je mond stopt. Iedereen wil graag blij zijn met zichzelf. Helaas is dit voor velen een lastig thema. Er bestaat helaas een grote denkfout. Mensen denken dat zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfliefde aangeboren zijn of uit de hemel komen vallen. Niet is minder waar. De waarheid is dat je ze opbouwt door er elke dag mee bezig te zijn. Je zelfrespect bepaalt hoe jij jezelf ziet, hoe je jezelf inschat en hoe je je voelt. Alles wat met je gezondheid te maken heeft, kun je aan dit gegeven koppelen.

Breng je kind zelfrespect bij

Het is namelijk een heel groot cadeau om je kinderen zelfrespect mee te geven. Wanneer je beschikt over een goed zelfbeeld en veel zelfrespect hebt dan kun je niet anders dan ernaar handelen. Dit draagt bij aan het vergroten van een vitaliteitsattitude bij je kinderen. Kinderen vinden het zeker een leuk idee dat ze zelf mee kunnen bouwen aan hun eigen innerlijk en uiterlijk. Negatieve opmerkingen, commentaren of berispingen helpen hier niet bij.

zwemmen meisjes

Stel vragen aan je kind

Je helpt je kinderen juist door hen vragen te stellen over hun eet- en leefpatroon. Vragen zetten namelijk aan tot nadenken. Je kinderen zullen misschien niet meteen antwoord geven, maar je kunt ervan uitgaan dat ze de volgende keer dat ze hetzelfde gedrag vertonen, ze jouw vraag in hun gedachten weer zullen horen. Stel de vragen licht ironisch en met een twinkeling in je ogen. Voorkom fanatieke, sarcastische of cynische blikken.

Voorbeeldvragen:

  • Je zegt al de hele dag dat je moe bent, wat zou nu een goed idee zijn om te doen?
  • Je voelt je flauw. Waar zou je lichaam nu blij van worden?
  • Je zegt dat je niet kunt poepen. Denk je dat wat je nu in de mond steekt je daarbij kan helpen?
  • Waarmee ga jij jouw lichaam vandaag een plezier doen?
  • Wist je dat je spieren wegkwijnen als je ze niet gebruikt en niet aan beweging doet?
  • Is het je ook opgevallen dat de hond altijd uit zichzelf water drinkt? Wat een slim beest. Hij zorg vanzelf goed voor zichzelf.

Toon je eigen zwaktes als voorbeeld

Wat doe je als je nog je eigen zwaktes op het gebied van gezondheid hebt? Wees open en eerlijk. Gebruik je eigen ‘zwakte’ als strategie. Wanneer bijvoorbeeld een pak koekjes eet waar je kinderen bij zijn, zeg dan dat je het zelf ook jammer vindt dat je het snoepen niet kunt laten. Dat je nog verslaafd bent aan suiker. Vertel dat jij als kind niet geleerd hebt dat suiker ongezond is. Dat je nu de negatieve gevolgen ervaart, want de koekjes zorgen er namelijk voor dat je moe wordt en er hoofdpijn van krijgt. Vertel hen ook dat je niet wilt dat zij later verslaafd worden aan koekjes en snoep. Geef aan dat je heel graag wilt dat ze altijd lekker in hun vel zitten en vol energie zitten. Dit kun je natuurlijk ook doen als je rookt, weinig beweegt of teveel drinkt. Herhaal dit regelmatig en toon ook je eerlijke pogingen om dit gedrag aan te passen.

Wees open

De kans is groot dat ze verslavingen willen vermijden als je van jou leren dat suiker, vet, zout, roken of gebrek aan beweging ervoor zorgen dat je je niet blij voelt. Veel ouders weten heus wel dat roken, alcohol of suiker slecht zijn, maar kunnen niet zonder hun eigen verslaving leven. Ze proberen deze verslaving voor hun kinderen te verstoppen omdat ze denken dat ze denken dat het de juiste manier is om te voorkomen dat hun kinderen die als ze groot zijn wel gaan doen. Kinderen zijn echter heel slim en erg intuïtief. Ze hebben heus wel door als jij ‘s avonds stiekem je sigaretjes rookt of een fles wijn opdrinkt.

De wijsheid niet in pacht

Je kinderen opvoeden is een heel persoonlijke kwestie. Net als elke mama doe ik inzichten op door ervaring, door er veel over te lezen en te kijken wat ik zie dat bij mezelf of andere ouders werkt. Dat alles gaat met vallen en opstaan gepaard. Omdat ik het inmiddels heel belangrijk vind om goed voor mijn lichaam te zorgen, hoop ik dat ook op mijn zoontjes over te brengen. Deze visie op gezondheid helpt me om niet te vervallen in besluiteloosheid. Ik kom niet langer in de verleiding door nieuwe ongezonde producten in de supermarkt en loop het snoep- en koekschap makkelijk voorbij. Ik weet nu wat ik en mijn kids nodig hebben om zich goed te voelen en geef graag het goed voorbeeld.  Ik ben niet meer bereid om onze gezondheid in te ruilen voor gemak of verslavend genot.

Het is nooit te laat

Voel je vooral niet slecht of schuldig als je dit leest en beseft dat jij niet altijd het goede voorbeeld geeft. Je kunt op elk moment ervoor kiezen je gedrag te veranderen. En je lichaam en geest zijn enorm veerkrachtig en dus kun je altijd je gezondheid ten positieve veranderen. Dat is mij ook gelukt héél veel jaren niet goed voor mezelf en mijn lichaam te hebben gezorgd. Ik hoop mijn kind te inspireren zich thuis te voelen in zijn lichaam, zich authentiek te voelen en in contact te zijn en blijven met zichzelf. Als ons als ouders dat lukt, hebben we volgens mij een mooie taak verricht. Het begon deze week in ieder geval goed toen hij zelf voor de spiegel stond en na een bezoekje aan de kapper zelf zei: “Ik ben mooi!” en dat kan ik als zijn mama natuurlijk alleen maar onderstrepen.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.