KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
mrt 11, 2015

GEZOND DAGMENU VOOR KINDEREN

In Nederland wordt in vergelijking met andere landen, weinig gekookt. We besteden niet al te veel tijd aan het bereiden van onze maaltijd. We hebben het graag snel en simpel. En ons antwoord daarop is daarom vaak: brood. Zowel voor het ontbijt als lunch. Brood is niet weg te denken uit onze eetcultuur.  Het heeft  relatief gezien niet te veel calorieën. Je vindt het vaak twee keer per dag terug op het menu van onze kinderen. Maar wat kun je nu doen om naast brood het dagmenu van je kind voedzaam te maken?

luchtrommel in dagmenu

Brood daar zit niks in

Het probleem van brood echter is dat het nauwelijks essentiële voedingsstoffen bevat. Zeker brood van de supermarkt is vaak zo bewerkt en zit zo vol met chemische toevoegingen en suiker dat je niet bepaald kunt spreken van een natuurproduct. Het is meer vulling dan voeding voor je maag. Daar komt bij dat wij in Nederland niet gewend zijn om brood samen te eten met voeding vol vitaminen en mineralen zoals groente en rauwkost. Daarentegen besmeren we het met nepboter (margarine en dus de verkeerde omega 6 vetten) en beleggen het met kaas, bewerkte vleeswaren en een heel arsenaal aan zoetwaren. Op deze manier eten we veel lege calorieën, die geen enkele toegevoegde waarde hebben voor ons lichaam. En ook niet voor die van onze kinderen.

Vervang je broodmaaltijd voor een gezond dagmenu

Doordat we zo gewend zijn om twee keer per dag brood met ongezond beleg te eten, blijft er voor volwassenen en kinderen geen ruimte meer over om gezondere en voedzamere dingen te eten. Het vervangen van een broodmaaltijd zorgt dat er andere dingen met meer voedingswaarde dan brood aan je menu toegevoegd kunnen worden. Dat is ook de reden dat mijn peuter bij voorkeur niet dagelijks tweemaal brood krijgt. Hij is een goede en grote eter en heeft er geen moeite mee om naast brood ook fruit, groente en gezonde tussendoortjes te eten. Maar ik vind het belangrijk dat hij veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt en probeer daarom volop variatie in zijn menu te brengen. Dat betekent dus veel groente op het menu, zeker ook bij de lunch. En het brood is bij voorkeur biologisch spelt-desembrood.

KIND DAGMENU

“Snoep” als broodbeleg

Zoals ik eerder schreef als gastblogger bij Eethetbeter is het helemaal prima met mate je kind snoep of een koekje te laten eten . Probleem is echter dat veel van wat we op ons brood doen, je eigenlijk ook ‘snoep’ zou kunnen noemen omdat het producten zijn die geen enkele toegevoegde voedingswaarde voor ons lichaam hebben. Door onze broodmaaltijden en het bijbehorende ‘snoepbeleg’, krijgen we door onze vaste maaltijden nauwelijks vitaminen en mineralen binnen.

Voorbeeld van een gangbaar dagmenu

Ontbijt
1 boterham met halvarine en appelstroop
1 boterham met halvarine en kaas
1 beker appelsap

Tussendoor
1 Liga milkbreak
1 beker limonade

Lunch
1 boterham met halvarine en smeerkaas
1 boterham met halvarine en jam
1 beker drinkyoghurt

Tussendoor
1 appel
1 speculaasje

Waardevolle nutriënten (voedingsstoffen) in dit menu tot aan het diner: 1 appel. Dat is vrij weinig toch? De rest van dit menu bestaat uit voedsel (of beter gezegd vulling) dat enkel uit lege calorieën bestaat en geen voedingswaarde heeft voor het lichaam van je kind. Veel ouders staan niet stil bij de voedingswaarde van de producten die ze hun kinderen geven omdat ze niet weten dat dit juist heel belangrijk is. Ze geven hun kinderen een Liga milkbreak omdat ze denken dat dit een gezond koekje is. Dit doet de fabrikant jou als ouder ook graag geloven. Kijk je echter naar de ingrediënten en de voedingswaarde dan bevat deze koek nauwelijks waardevolle voedingsstoffen. Een stuk fruit is een veel betere optie als tussendoortje.

 

Voorbeeld van een voedzaam dagmenu voor kinderen

Ontbijt
1 boterham met geprakte banaan
1 beker zelfgeperst groentesap

Tussendoor
1 appel
1 handje rauwe noten (ongebrand en ongezouten)

Lunch
1 omelet met tomaat (gebakken in kokosolie)
1 bakje rauwkost (komkommer, wortel, radijs, tomaat, paprika, bleekselderij)
1 beker water (tips om je kind meer water te drinken vind je hier).

Tussendoor
1 doosje rozijntjes of ander gedroogd fruit

De score aan voeding met waardevolle voedingsstoffen die je kind nodig heeft voor een optimale gezondheid is in dit menu duidelijk hoger, namelijk:

 • 1 banaan
 • 1 appel
 • rauwe noten
 • vers groentesap
 • 1 ei
 • 1 tomaat
 • kokosolie
 • 1 portie rauwkost

De portie lege calorieën is duidelijk lager, enkel een boterham. Door kleine wijzigingen in het menu aan te brengen kan het menu van je kind een stuk voedzamer worden. Wat daarbij kan helpen is om de producten die kinderen lekker vinden zoals brood, jam, appelstroop, chocopasta, kaas, vleeswaren, brood en zuivelproducten te vervangen door gezonde alternatieven. Dat kun je stapje voor stapje doen door producten die ze kennen en lekker vinden (jam, appelstroop, chocopasta, kaas, vleeswaren, brood en zuivelproducten) te combineren met voor hen wellicht onbekende gezonde alternatieven (kiwi, appel, banaan, avocado, komkommer, sla).

Voorbeelden van combinaties die je kunt maken:

 • Plakjes komkommer belegd met favoriete vleeswaren
 • Tomaatjes gevuld met zachte (smeer)kaas
 • Bleekselderijstukjes gevuld met pindakaas
 • Sla blaadjes als wrap gevuld met kaas of worst
 • Brood met geraspte appel of komkommer
 • Brood met zelfgemaakte hummus
 • Brood met ei

Nou heb ik hier niets te klagen. Door vanaf het prille begin groente aan te bieden is mijn kleuter een goede groenteneter. Maar ook hier gaat er niet alles in hoor. Al gaat dat met fasen (een magisch woord dat iedere ouder altijd weer wat gerust kan stellen). Zo at de peuter eerst makkelijk tomaten, toen at ie ze niet en nu weer wel. Het is belangrijk om de hoop niet te laten varen, niet te stressen en gezonde voeding te blijven aanbieden. Om aan een smaak te wennen moet je dingen wel 10 keer (!) geprobeerd hebben.

Houdt moed als ouder

Dit artikel is bedoeld om jou als ouder te inspireren en te informeren over gezond (op)voeden. Ik weet dat het lastig kan zijn als ouder om nog te weten wat nu wel of niet goed is voor jouw kind. Met de regel dat er veel groente en fruit om het menu moeten staan zit je altijd goed. En ik weet heus wel dat het niet altijd meevalt om je kind goed te laten eten. Laat je vooral niet gek maken. Geen stress als je kindje niet of nauwelijks eet, een dagje zonder eten is geen enkel probleem. Het hoeft niet perfect. Lukt het aanpassen niet meteen, dan misschien morgen of anders volgende week, maand of jaar. Kop Op!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

2 responses on “GEZOND DAGMENU VOOR KINDEREN

 1. Lineke schreef:

  Graag ontvang ik jullie nieuwsbrief en opsteker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.