KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jan 18, 2015

MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK: RUIM JE KASTEN OP!

Verboden vruchten zijn het lekkerst
Ongezonde verleiding

Ongezonde verleiding

Het is niet meer dan menselijk dat je eten wilt eten wat je ziet liggen of in je nabijheid is. Daarom kunnen ook maar heel weinig mensen verleidelijke etenswaren zoals chocolade-koekjes, chips en zoetige snacks in huis halen en ze vervolgens niet verorberen. Eten heeft niet alleen een krachtige visuele stimulans, je ben ook jarenlang geprogrameerd over eten. Uit je opvoeding heb je meegekregen wat goed en slecht eten is, en dat je slecht eten moet vermijden. En het werkt nu eenmaal zo dat verboden vruchten het lekkerst zijn. Wanneer lekkere dingen voor het grijpen liggen kan bijna niemand deze weerstaan.

Voeding voor ‘stel dat situaties’

Als ik bij cliënten thuis kom en vraag : “Als ik nu in jouw voorraadkast zou mogen kijken, zou ik dan iets kunnen weggooien wat niet past binnen een gezond eetpatroon?” Meestal is het antwoord “Ja”. De extra koekjes voor het bezoek, chips voor een feestje, snoeptrommel voor de kinderen die komen spelen, frisdrank voor onverwachte gasten. Het zijn allemaal dingen die we beter niet (te vaak) moeten eten als we aan ons lichaam en gewicht willen werken, maar die we elke dag weer in de voorraadkast zien staan. Het is een constante vorm van verleiding.

Opruimen ruimt echt op
Snelle gezonde maaltijd

Snelle gezonde maaltijd

De koelkast en kasten leeghalen als je aan een nieuw voedingspatroon wil beginnen kun je vergelijken met een lenteschoonmaak van je garderobe. Het lijkt ongelooflijk dat je al die oude kleren zo lang hebt laten hangen en je voelt je beter als het opgeruimd is. De chips, chocoladerepen, koekjes, het sap en de frisdrank moeten het huis uit. Misschien zeg je dat het voor de kinderen is, maar ook voor hen is het helemaal niet gezond! Pak dus een vuilniszak en gooi het eten wat niet thuishoort in een gezonde voorraadkast weg. Vervang de weggegooide spullen door voedzame producten. Zorg ervoor dat je kasten gevuld zijn met alles wat je nodig hebt om gezonde maaltijden te maken. Vooral ‘s avonds na het werk is het handig als er vis, vlees, eieren, diepvriesgroenten, zilvervliesrijst, aardappelen in huis zijn om in een kwartier verschillende, gezonde maaltijden mee te maken.

Creëer je eigen gezonde omgeving

Het vraagt van je om actief te werken aan een gezonde omgeving, of dat nu thuis is, bij je partner, of op je werk wanneer je jezelf de kans wilt geven om je nieuwe voedingspatroon te behouden. Want als er verleidelijk eten voor je neus staat, is de kans groter dat je het wilt eten. Niet omdat je zwak of een vreetzak(je) bent, maar omdat het gewoon menselijk is. Je maakt het dus voor jezelf veel eenvoudiger om je omgeving op te poetsen. Lukt je dit niet alleen, kijk dan hier of ik wat voor je kan betekenen.

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.