KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
apr 1, 2015

SEIZOENENSGROENTEN EN -FRUIT IN APRIL

De lente is een feit! Helaas zit het weer de afgelopen dagen nog niet echt mee, met de storm die over ons land raasde. Vandaag komen er gelukkig weer zonnestraaltjes door mijn raam naar binnen. Het voorjaar betekent natuurlijk dat er weer ruimte komt voor nieuwe seizoensgroenten en fruit. Vorige maand in maart, zette ik hier voor het eerst voor jullie de groenten en fruit van die maand voor jullie op een rijtje. Deze keer is de maand april aan de beurt.

groenten van het seizoen

Voordelen van groenten en fruit van het seizoen

Ik beschreef al dat het kiezen voor zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen en uit ons eigen kikkerlandje een aantal voordelen heeft. Zo zijn groente en fruit in het seizoen goedkoper en dus beter voor je portemonnee, de producten zijn verser omdat ze niet van ver hoeven te komen, je draagt bij aan de lokale economie, er wordt geen gebruik van kinderarbeid, het is minder milieuvervuilend doordat ze niet van ver ingevlogen hoeven te worden en ze bevatten minder bestrijdingsmiddelen. Dat is zeker als je voor ‘gewone’ groente en fruit kiest een goede afweging. Biologische groente en fruit hebben dat voordeel sowieso al. Biologisch staat echter niet gelijk aan klimaatneutraal. Er worden biologische groenten in kassen gekweekt en vanuit het buitenland naar ons land gevlogen. Dat is dan natuurlijk belastender voor het milieu dan de bespoten groente uit Nederland. Maar weer niet belastend voor jezelf, omdat je in tegenstelling tot ‘gewone’ groente en fruit geen gifstoffen binnenkrijgt.

Biologisch logisch?

Ik kies dus zelf bij voorkeur voor biologische voeding vanwege mijn gezondheid en het milieu. En dan gaat het bij groente en fruit vooral om wat er NIET in zit en dat zijn de bestrijdingsmiddelen. Maar iedereen maakt zijn eigen keuzes. Binnen de grenzen van onze portemonnee, kiezen wij bij voorkeur voor onbespoten en dus biologisch en hebben we mede daarom ook een groentepakket aan huis. Met zo’n pakket eet je automatisch datgeen wat het land op dat moment oplevert. Het bespaard je ook de moeite om uit te zoeken wanneer wat in het seizoen is. Is biologisch niet bereikbaar voor jouw budget? Geen probleem, het volgen van de seizoenskalender voor groente en fruit kan je ook helpen om euro’s te besparen.

rabarber

Met deze kalender help ik je daar graag een handje bij. Hoef je dat in ieder geval niet meer zelf uit te zoeken. Ook de app van MilieuCentraal is een handig hulpmiddel als je in de winkel bent. Maar ook deze kalender van april kan je daar een handje bij helpen.

Groenten en fruit in April

Hieronder vind je een overzicht van de seizoensgroenten en fruit van April. Deze heb ik gebaseerd op de informatie afkomstig van de groente- en fruitkalender van Milieucentraal.

Groenten Fruit
Aardappel Appel
Andijvie Banaan
Bleekselderij Grapefruit
Bosui Limoen
Chinese kool Mandarijn
Courgette Meloen
Ijsbergsla Peer
Knolselderij Rabarber
Komkommer
Koolrabi
Lamsoren
Prei
Raapjes
Raapsteel
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Ronde tomaat
Spinazie
Spitskool
Spruiten
Ui
Veldsla
Venkel
Witlof
Witte kool
Wortelen
Zeekraal
Zoete aardappel

Ook deze keer staat er weer een voor mij nog onbekende groente tussen en dat zijn de lamsoren. Heb jij deze wel eens gegeten? Wat je ook kiest, probeer volop te variëren door groenten van alle kleuren te eten. Je vindt hier nog meer inspiratie om meer groenten te eten.

Bron foto’s: Pixabay

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EEN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.