KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jun 29, 2016

SEIZOENSGROENTEN – EN FRUIT IN JUNI

Het afgelopen voorjaar was vrij nat. Wat hebben we een buien en grote hoeveelheden water over ons land uitgestort gekregen. Dat heeft natuurlijk zijn invloed op de gewassen die op onze mooie Nederlandse velden staan. Vele boeren zijn gedupeerd en hebben grote delen van hun potentiële oogsten op voorhand zien mislukken. En dat is jammer, want hoe meer er van onze eigen Nederlandse grond komt hoe minder belastend voor het milieu. Minder milieubelasting is een belangrijke reden om zoveel mogelijk te kiezen voor seizoensgroenten – en fruit. En het is ook beter voor je portemonnee, wat ook een belangrijke overweging kan zijn. Daarom ook deze maand weer een overzicht van de seizoensgroenten – en fruit in Juni, gebaseerd op de groente en fruitkalender van Milieucentraal.

seizoensgroenten juni

Nieuwe seizoensgroenten – en fruit in juni

Wat dacht je bijvoorbeeld van Chinese Kool? Alhoewel de naam anders doet vermoeden, wordt deze gewoon in Nederland geteeld. Het is een veelzijdige kool, die je prima kunt gebruiken als basis voor een salade. Maar ook in een Oosterse roerbakschotel met bijvoorbeeld taugé, paprika en champignons misstaat hij zeker niet. Chinese kool wordt ook gebruikt in het populaire Koreaanse gerecht Kimchi. Dit is een uitermate gezond gerecht omdat de groenten gefermenteerd worden. Deze gefermenteerde groenten hebben een prebiotische werking voor onze darmen. Je kunt het vergelijken met onze Hollandse zuurkool, dit is gefermenteerde witte kool. Althans als je de verse variant kiest, de zakjes in de winkel zijn vaak gepasteuriseerd, waardoor juist de goede eigenschappen van zuurkool verdwijnen. Ik moet eerlijk bekennen dat de Kimchi nog op mijn te maken lijst staat. Misschien brengt het je op ideeën, net zoals de andere seizoensgroenten en -fruit van de maand juni. Die zie je hier onder in de tabel.

Groenten Fruit
Aardappel Aardbei
Aardpeer Abrikoos
Andijvie (gewoon en krul) Ananas
Bleekselderij Avocado
Bloemkool Banaan
Bosui Citroen
Broccoli Druif
Cherry(tros)tomaat Granaatappel
Chinese kool Grapefruit
Courgette Kersen
Doperwt Kiwi
Ijsbergsla Limoen
Knolselderij Mandarijn
Komkommer Mango
Koolrabi Meloen
Kropsla Nectarine
Lamsoren Peer
Maïs Perzik
Paksoi Pruim
Postelein Sinaasappel
Prei
Raapjes
Rabarber
Radicchio
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Rucola
Snijboon
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool
Spruiten
Tomaat (roma, tros, vlees)
Tuinboon
Ui
Venkel
Witlof
Wortelen
Zeekraal
Zoete aardappel

Favoriete seizoensgroenten – en fruit

Alhoewel het nog niet echt zomer wil worden met het weer, vind ik de zomer het uitgelezen seizoen om veel salades te eten. En daarvoor hoef je niet alleen de bekende krop- of ijsbergsla voor gebruiken. Zoals ik hierboven al schreef is ook de chinese kool geschikt als basis, maar wat dacht je van spinazie, rucola, paksoi of postelein. Variatie is het key-woord voor iedereen die een gezonde leefstijl wil hanteren. En groenten en fruit staan daarbij bovenaan! Deze maand zijn de aardappel, andijvie, appel, bloemkool, bosui, broccoli, chinese kool, ijsbergsla, komkommer, kropsla, lamsoren, paksoi, postelein, prei, rabarber, radijs, rode biet, rucola, spinazie, spitskool,venkel, witlof en winterpeen echt hele goede keuzes omdat deze in Nederland geteeld worden.

Ik ben benieuwd welke seizoensgroenten deze maand jouw favoriet is? Leuk als je dat in een reactie laat weten!

Bron foto: Pixabay

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN FIT EN ENERGIEK LICHAAM EN LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE(RE) LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.