KopOp! Leefstijl- en gezondheidscoaching

06 - 55 323 669
jul 29, 2014

HULP OM JE ZELFVERTROUWEN TE VERGROTEN!

Zelfvertrouwen maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl. Zelfvertrouwen is namelijk goed voor je en het verbetert je gezondheid. Vrouwen die op zichzelf vertrouwen en vertrouwen hebben in zichzelf hebben het doorgaans makkelijker in hun dagelijks leven dan vrouwen die onzeker zijn. Vrouwen die beschikken over zelfvertrouwen ervaren minder stress en spanning en raken ook minder snel in paniek. Helaas is het zo dat veel vrouwen kampen met onzekerheid. We verwarren zelfvertrouwen vaak met arrogantie of egoïsme. Dit maakt ons bang om wel op onszelf te vertrouwen en kunnen vaak vrouwen die het wel hebben niet uitstaan. Terwijl zelfvertrouwen juist een zeer positieve invloed heeft op je relatie met anderen. Hoog tijd om dat zelfvertrouwen wat op te krikken, als je het nog niet (voldoende) hebt.

zelfvertrouwen

 

Voor- en nadelen van zelfvertrouwen

Vrouwen die een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben, voelen zich minder snel aangevallen of afgewezen. In relatie met anderen kunnen ze spontaan reageren zonder zich eerst af te vragen of ze het wel goed doen. Ze zijn ook niet jaloers, kunnen heel goed met kritiek omgaan en schieten hierdoor ook niet zo snel in de verdediging. Vrouwen die echter te weinig zelfvertrouwen hebben juist moeite met het aangeven van grenzen, nee- zeggen en het maken van keuzes.

Vrouwen zijn kritisch op elkaar

Vrouwen maken elkaar ook vaak onzeker. Vrouwen bekritiseren elkaar vaak en kraken de ander vaak af. Zeker als een andere vrouw durft te gaan staan voor wie ze is en blij met zichzelf is, ook als zij niet aan de “normen” van miss perfect voldoet. Het zegt meer over degene die deze vrouw bekritiseert. Vaak gaat hier eigen onzekerheid achter schuil. Vreemd toch eigenlijk, dat wij als vrouwen van elkaar niet openlijk tevreden mogen zijn over onszelf, wie we zijn en hoe we eruit zien? Dat maakt het extra lastig om gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen, zeker als zelfvertrouwen door anderen als een negatieve eigenschap wordt gezien. Zullen wij vanaf nu als vrouwen afspreken dat we elkaar respecteren, elkaar gemeend complimenteren en onze oordelen en kritiek voor ons houden?

Meer zelfvertrouwen krijgen?

Zelfvertrouwen zit deels in je genen, maar de rest vormt zich door je levenservaringen. Wanneer je als kind weinig steun, liefde, waardering hebt gekend kan dat ervoor zorgen dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Het positieve nieuws is dat je aan je zelfvertrouwen kunt werken. Een gebrek aan zelfvertrouwen hoeft niet zo te blijven. Je kunt leren te stralen en je licht te laten schijnen.


CHECKLIST VOOR MEER ZELFVERTROUWEN

1. Ga aan de slag met je negatieve gedachten, zoals “ik kan het toch niet goed doen” of “anderen kunnen dat veel beter”. Ze verlammen je en ondermijnen je zelfvertrouwen. Zeg voortaan letterlijk en hardop: STOP, hou op!. Het lijkt wellicht simpel, maar het is echt zo dat jij bepaald welke gedachten je in je hoofd toelaat.

2. Start met een ‘wat ging goed schriftje’. Schrijf hierin elke dag op wat je die dag “goed genoeg” gedaan hebt of waar je dankbaar voor bent, dan groeit je zelfvertrouwen daarvan.

3. Vervang falen door balen. Iedereen maakt fouten en dit heeft nog nooit het einde van de wereld betekent. Je pakt na zo’n “oeps” momentje de draad weer gewoon op.

4. Vier je successen! Deze komen door wat jij gedaan hebt en niet door ‘omstandigheden’ of ‘gewoon geluk’. Sta stil bij jouw aandeel in de situatie. Wees trots op jezelf. Koop iets leuks voor jezelf als je iets bereikt hebt, bijvoorbeeld het loslaten van een oud patroon of het aanleren van nieuw gedrag.

5. Doe aan beweging. Dit zorgt ervoor dat je fysiek sterker wordt en dat werkt door op je geest. Ook zorgt beweging dat er meer “geluksstofjes” in je hersenen worden aangemaakt. Daarnaast kan beweging en sport een manier zijn om je grenzen te verleggen, iets wat voor meer zelfvertrouwen zorgt. En nog een mooie bijkomstigheid, je gaat er voor ook beter door uitzien en komt letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Ook een hele goeie boost voor je zelfvertrouwen!

6. Accepteer en geloof de complimenten die je ontvangt. Wanneer je complimenten niet gelooft, hoe kun je dan ooit meer zelfvertrouwen krijgen. Mensen geven je niet voor niets een compliment!

7. Omring jezelf met positieve en stimulerende mensen. Zij kunnen je motiveren en inspireren de mooie kanten van jezelf nog meer te omarmen.

8. Stop met vergelijken. Ieder mens is uniek en jij hoeft niets aan jezelf te veranderen.

9. Besef dat iedereen wel iets heeft waar hij of zij onzeker over is. Toch fijn he, dat je niet alleen bent.

10. Oefen met deze affirmatie: “Ik ben goed zoals ik ben”. Herhaal hem gedurende de dag, zeker als negatieve gedachten over jezelf de kop op steken.

11. Gedraag je alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Je zult zien dat je wanneer je je rug recht, je meteen sterker voelt.

12. Zee nee wanneer je iets niet wilt. Vaak zeg je ja omdat je aardig gevonden wilt worden, ook als je iets helemaal niet wilt of het niet uitkomt.Ga bij jezelf na wat maakt dat je ja zegt. Ben je aan het “pleasen’? Wat doe jij als je nee te horen krijgt van iemand? Vaak ben je voor anderen veel liever dan voor jezelf. Breng daar verandering in en doe alleen wat jij wilt doen.

13. Wees mild naar jezelf. Je brand een kind dat leert lopen ook vast niet af als de eerste stapjes niet lukken? Waarschijnlijk doe je het tegenovergestelde en stimuleer je het kind om door te gaan.

14. Neem je ruimte in. Ieder mens op deze wereld verdient zijn of haar eigen plekje. Ook jij. Je bent het waard.

15. Verleg je grenzen. Doe dingen waarvan je denkt dat je ze niet kunt. Stap uit je comfortzone en oefen in groter doen en denken. Alle kleine stapjes zullen zorgen voor een toename in durf, lef en jouw zelfvertrouwen.

Neem de tijd, het groeien van zelfvertrouwen is geen lineair proces. Het gaat met vallen en opstaan gepaard. Maak je zult merken dat wanneer je ermee aan de slag gaat het vertrouwen wél zal toenemen. Succes!

WIL JE MEER INSPIRATIE VOOR EEN GELUKKIG GEWICHT EN ENERGIEK LEVEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE OPSTEKER, DE NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS EN TRUCS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL VOOR HET HELE GEZIN!

Interessant? Deel dit bericht via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.